în Centru

Aici sunt banii dumneavoastră

Aici sunt banii dumneavoastră

 

 1,3 miliarde de dolari. 219 persoane cu legături în România. 549 de conturi.

hsbc

Datele de mai sus au fost dezvăluite de o investigație internațională la care au participat jurnaliști de la Le Monde, BBC, The Guardian si International Consortium of Investigative Journalists.  Baza investigației a fost o scurgere de informații de la filiala elvețiană băncii HSBC.

E vorba despre evazioniști și despre bani negri. Oameni care își ascund averea de autoritățile fiscale din țările de origine. Printre numele făcute deocamdată publice sunt sportivi, politicieni, oameni de afaceri mai mult sau mai puțin respectabili etc.

Numele niciunui român nu a fost făcut încă public dar mi-a atras atenția această cifră: există un client HSBC cu legături în România care avea în cont 829 de milioane de dolari. Opt sute douăzeci și nouă. Milioane. Dolari.

De menționat că datele acoperă perioada 2005-2007 și, repet, e vorba doar de o filială a unei singure bănci. 

Amploarea investigației e semnificativă chiar dacă istoria nu e tocmai nouă. Despre scurgerea de informații de HSBC se știa în capitalele europene. Câteva autorități fiscale au avut acces la informații. Nu mi-e clar dacă și ANAF-ul din România. Însă dacă nu a avut, probabil e timpul să îl ceară.

HSBC a admis deja că nu a ținut seama de lege și nici nu a avut vreun interes în a refuza clienții care încercau să își ascundă averea.

Revenind la România, cu toate arestările, cu toate condamnările obținute de parchete, a lipsit totuși cu desăvârșire o dezbatere despre banii scoși din țară pentru a-i feri de taxe.

Și, mai ales, despre banii scoși din țară de politicieni. În materialul de pe icij.org se afirmă cu subiect și predicat că e vorba despre politicieni români (printre politicieni dintr-o sumă de alte țări):

  • Clients who held HSBC bank accounts in Switzerland include former and current politicians from Britain, Russia, Ukraine, Georgia, Kenya, Romania, India, Liechtenstein, Mexico, Lebanon, Tunisia, the Democratic Republic of the Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Philippines and Algeria.

Parlamentul României se întrunește azi pentru a discuta mai multe mandate de arestare plecate de la cazuri în care se bănuiește că banii publici au fost deturnați sau folosiți în interesul unui politician.

Poate ar fi un bun moment să fie puse și alte întrebări.

Sunt 583 de deputați și senatori. Măcar unul…

 

Comentarii

  1. […] Clients who held HSBC bank accounts in Switzerland include former and current politicians from Britain, Russia, Ukraine, Georgia, Kenya, Romania, India, Liechtenstein, Mexico, Lebanon, Tunisia, the Democratic Republic of the Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Philippines and Algeria. (de aici si de aici) […]

     
  2. […] Scriam ieri despre scurgerea de informaţii de la HSBC şi, mai spre final, speram ca la Parlament să pună cineva o întrebare. Nu s-a întâmplat deşi ieri la Parlament au fost preşedintelele, şeful SRI, premierul şi aproape toţi senatorii şi deputaţii. […]