în Centru

Asumarea răspunderii pentru democrația locală

Asumarea răspunderii pentru democrația locală

Comoția stârnită de anunțul de ieri al Alinei Gorghiu privind dorința PNL de a avea alegeri pentru primari în două tururi ia încet-încet calea lui „da’ de ce acum?”. E irelevant calculul politic pe care și l-a făcut co-președinta PNL. La fel cum irelevant este și calculul președintelui MP, Traian Băsescu, cel care din susținător al alegerilor într-un singur tur s-a transformat într-unul dintre cei mai mari inamici ai acestui sistem. Oamenii ăștia sunt aleși în funcții ca să ia decizii pe care le consideră bune pentru partidele lor. Astea le sunt calculele acum.

Mult mai important este că există partide care înțeleg cât de nefericit e sistemul într-un singur tur. Democrația suferă, primarii sunt mai puțin legitimi, frustrările sunt mai mari.

election-978904_960_720

Există, firește, argumentul că schimbarea legislației în acest moment ar fi neconstituțională. Un argument slab, dacă nu chiar invalid. O demonstrație în sensul ăsta, aici.

Mai important e ce se poate face. În opinia mea, cea mai bună soluție este asumarea răspunderii guvernului. Subiectul e suficient de important cât domnul Cioloș să îl poată lua în considerare.

De ce asumare și nu ordonanță de urgență, așa cum sugerează PNL? Pentru a insista asupra importanței subiectului și a pune partidele în fața unui vot clar, DA sau NU. Partidele care refuză o propunere care urmărește o mai corectă reprezentare a populației în  primării vor avea un cost de plătit. E atât de simplu. Apoi, asumarea răspunderii dă la o parte posibile critici legate de „dictatura tehnocraților”.

Sigur că sunt riscuri. Mai ales dinspre PSD. Însă, dacă ar fi să facem un calcul, e greu de crezut că PSD va da guvernul jos, provocând o criză ale cărei efecte pot fi dezastruoase pentru sine și nu numai. Apoi, dacă dl. Cioloș crede că va putea să instaureze o dictatură a consensului între partide, cred că supraapreciază bunăvoința acestora. Primul partid care se va simți sigur pe el va încerca să preia guvernarea cu totul. Mai ales că nici PNL și nici PSD nu mor de dragul tehnocraților d-lui Cioloș.

Cred că și premierul știe bine că va veni vremea conflictelor. Sugestia mea e că dacă tot va intra în razboi cu ei să fie pro-activ și să își aleagă bătăliile. Democrația mi se pare un câmp de luptă bun. Nu e o victorie sigură dar e o luptă mai legitimă decât multe altele.

(sursa foto)