în Centru

Autoritatea pentru protecția stupidității

Autoritatea pentru protecția stupidității

Una din știrile-șablon care m-au scos din sărite constant de-a lungul anilor suna cam așa:

Reprezentanții ANPC au amendat un supermarket din Adjud (București, Băicoi etc) pentru abateri de la normele în vigoare privind protecția consumatorului…

După care urma lista de abateri, care de care mai fioroase. Dar niciodată nu era numit magazinul în cauză. Astfel încât, dacă ai fi încercat să îl eviți, ar fi fost imposibil. Soluția, total nepractică, era să le eviți pe toate. Treaba asta, combinată cu niște povești plauzibile despre relația ANPC- supermarche-uri auzite de pe la prieteni în care am încredere,  mi-a creat un soi de antipatie persistentă la adresa marilor lanțuri comerciale.

Mă rog, asta e problema mea, pe persoană fizică.

Azi însă văd un comunicat al ANPC din care, teoretic, ar trebui să rețin că instituția lui pește a intrat în zodia transparenței. Îl copiez pe tot mai jos (inclusiv pentru a mă asigura că nu dispare de acolo):

Unitati de alimentatie publica din Municipiul Bucuresti, amendate de ANPC

27-05-2016

Comisari  ANPC din cadrul Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti au desfasurat in data de 25.05.2016, o actiune de verificare a respectarii prevederilor legislatiei in vigoare privind protectia consumatorilor in unitati de alimentatie publica. Au fost constatate nereguli la 28 dintre acestea (Cofetarie Frantuzeasca, Restaurant Beirut, Restaurant Zaitone, Restaurant Divan, Restaurant Picolo Mondo, Restaurant Vaca MUUU, Restaurant Yoshi, Restaurant Arabesc Sis Kebab, mezze.ro- mancare libaneza cu livrare la domiciliu, Restaurant Dines, Four Season, La Oriental, Tarboush restaurant, Sultan, Restaurant Marele Zid, Restaurant Templul Soarelui, Memos, Karamna, El Bacha, L’Incontro, Adress Fodd- restaurant cu specific turcesc, Tripoli- restaurant cu specific libanez, Restaurant No Name, Restaurant Coin Vert, Zen Sushi, Restaurant CHONG Quing, Restaurant Indian, Bozan Usta – Fast Food cu specific turcesc, Dristor Doner Fast Food, Restaurant Chineese Garden).Principalele abateri constatate:

– utilizarea de materiii prime si semipreparate  cu data limita depasita;
– aprovizionarea de materii prime fara documente de provenienta;
– utilizarea de semipreparate supuse  operatiunii de congelare, fara a avea autorizatie in acest sens si fara a avea posibilitatea de a stabili data durabilitatii minimale;
– spatii frigorifice  care aveau un grad avansat de uzura, neigienizate, cu lipsa termometrelor si fara a fi completate graficele de temperatura;
– semipreparate si semifabricate in unitatea proprie, portionate, congelate in unitate fara a avaea autorizatie si care prezentau evidente modificari organoleptice (arsuri de congelare) si care nu aveau elementele de identificare sau documentele de provenienta;
– lipsa unui grafic pentru uleiul folosit, colectarea reziduurilor solide se facea in recipient neacoperiti;
– lipsa informarii cu privire la ingredientele alergene si lipsa indicarii gramajului la unele produse;
– depozitarea in aceeasi camera frigorifica  de produse diverse, preambalate sau in caserole cu capac (preparate din carne, branzeturi );
– materii prime aprovizionate in stare refrigerate si semipreparate congelate in cadrul unitatii, fara ca unitatea sa fie autorizata in acest sens;
– nerespectarea vecinatatii in camera frigorifica;
– depozitarea oualor la temperatura mediului ambiant;
– graficul de temeperatura nu era completatat la zi;
– lipsa traducerilor in limba romana a meniului si a afisului privind meniul zilnic.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 28 sanctiuni contraventionale in valoare de 147.000 lei si 2 avertismente. Au fost dispuse masuri  de oprirea temporara a prestarii serviciilor pentru 3 dintre operatorii economici controlati, pana la remedierea deficientelor.

Au fost oprite definitiv de la comercializare  si retrase din circuitul consumului uman 185,5 kg de carne si produse din carne in valoare de 8.306 lei si 63 bucati de lipii in valoare de 122 lei. Au fost oprite temporar de la comercializare 38 kg de carne si produse din carne in valoare de 1.145 lei si a prestarilor de servicii.

Deficientele mentionate si care au fost consemnate in procesele verbale de constatare a contraventiei intocmite au fost transmise si catre DSVSA Bucuresti.

Iar m-am enervat. Mai ales că prin lista aia sunt cel puțin vreo patru restaurante pe care le-am vizitat și unul (cu mai multe puncte de lucru) la care merg regulat. Remarc, așa, în treacăt, că zelului ANPC nu i-au căzut victime, de data asta, restaurante clasic românești – modelul #ceafădeporccucartofiprajiti

Înapoi la subiect. Păi, mă, ANPC, lipsa de meniu în limba română e totuna un carnea stricată? Lipsa unui grafic pe pereții bucătăriei e totuna cu un prezența produs de la care clientul se poate îmbolnăvi?

Cât de greu o fi să spui că la restaurantul X ai constatat situația Y? Activitatea căror restaurante a fost oprită?

Ceea ce face ANPC cu comunicatul acela e un soi de haiducie a transparenței total păguboasă și stupidă.

Nu aș vrea să se înțeleagă de aici că susțin sau tolerez în vreun fel încălcărea normelor în vigoare. Dacă există, probabil au și o justificare foarte pertinentă. Aș vrea doar ca informația să fie cumva coerentă și să mă ajute să iau o decizie cu privire la restaurantul respectiv. Sincer, pot trece peste lipsa unui meniu în limba română dar nu peste mizeria din bucătăria la care inspectorii ANPC au acces și eu nu.

Singura decizie logică, în condițiile comunicate de ANPC, e să eviți toate restaurantele numite mai sus. Macar aici apar niste nume.

E mai ușor când știi că e un risc chiar dacă nu știi care e acela exact.

Pe de altă parte, dacă aș fi patronul oricăreia dintre crâșmele de mai sus aș cere despăgubiri pentru fiecare dintre contravențiile menționate în listă și de care eu nu mă fac vinovat.

De asemenea, dacă ANPC comunică numele contravenienților (și bine face, insist), poate n-ar fi rău să anunțe și când restaurantele respective și-au rezolvat problemele.

Dacă tot suntem transparenți, poate n-ar fi rău să fim și un pic inteligenți. Astea două merg bine împreună.