în Centru

Cărți pentru Feher

Cărți pentru Feher

zealot

Raluca Feher m-a taguit într-un fel de leapșă cu cărți. Dacă înțeleg eu bine, trebuie sa fac un fel de top. Reacționez moale spre deloc la exerciții de felul ăsta, însă cum e vorba de Feher (o bănuiesc că distruge ochelarii necredincioșilor la micul dejun), mi-e teamă de consecințe. Așadar, fără alte comentarii, cam asta e ce am citit în 2014 și mi-a produs vreo impresie cât de vagă:

Karl-Ove Knausgaard – My Struggle (vol I si II) –  mai sunt patru volume din seria asta și tind să devin superstițios. Am senzația că la finalul lor se va întâmpla ceva major. Cu universul, nu cu Knausgaard.  (11)

Morrissey – Autobiography – exerciții de mizantropie, narcisism și nesfârșite plângeri. Manual necesar oricărui practicant amator al antemenționatelor. (10)

Evgheny Morozov – To save everything, click here – alt mizantrop. Tehno-sceptic dar nu ludit. Bun de medicament pentru când mai vedeți câte un exaltat dintr-ăla care crede că netul înseamnă nemurire și progres.  Citiți-i textele pe care le mai publică prin ziarele englezești, americane și germane.  (9)

Thomas Piketty – Capital in the 21st Century – e mai puțin spectaculoasă decât promite hype-ul. Grea de-a dreptul pe alocuri. Are însă meritul că a pus pe agendă inegalitatea din societățile occidentale. Va fi citată măcar vreo doua generații de aici încolo. Vreau să văd ceva asemănător cu ținta pe România. (8)

Haruki Murakami – IQ84 (vol 1,2,3)- Murakami scrie pentru pisici. Am vrut să văd ce citesc pisicile. (7)

Eric Hobsbawm – How to change the world –  despre cum marxismul ar mai conta și in secolul XXI  (6)

Nasim Nicholas Taleb – Antifragile. Things that gain from disorder –  libanezului ăsta nu i-a fost suficient că a inventat lebăda neagră. Acum s-a întors la locul faptei și a vopsit lebăda.  L-am bănuit tot timpul că ar vrea să schimbe locul cu un autor motivațional (e profesor, a fost trader). Acum sunt sigur. Cărțile lui rămân totuși o lectură bună. (5)

Christopher Hitchens – Love, Poverty and War – exerciții de polemică. Hitch e frecventabil și dacă îl urăști. Nu cred că va fi ajuns din urmă prea curând. They don’t make’em like they used to. PS: Profit de topul ăsta ca să mai atrag atenția o dată asupra momentului când Hitchens discuta despre România cu Andrei Codrescu. (4)

Reza Aslan – Zealot. The Life and Times of Jesus of Nazareth – Aslan e profesor de istoria religiilor și musulman. Probabil de asta reușește să trateze onest portretul unui domn în numele căruia se mai săvîrșesc crime, acte de iubire și tot ce e între ele.  Un Iisus politic, deloc în afara timpului în care a trăit. (3)

Walter Isaacson – Einstein. His life and universe – sau cum am învățat să nu imi fie frică de fizică și să iubesc spațiutimpul. (2)

That. Is. It.

(PS sistemul neobișnuit de notare vine de aici. Feher vrea așa, Feher îl primește așa)

Și niște Morrissey. Fără rost. Așa, pentru că se poate.