în Centru

„Ce să vă fac dacă sunteți proști?”

„Ce să vă fac dacă sunteți proști?”

Urmăresc de vreo două zile discuția despre creditele în franci elvețieni.
Mi se pare absolut deranjantă violența și lipsa de nuanțe a discursului de tip „să moară dacă sunt proști”

Câteva lucruri:

 • În general, „proștii” ăia sunt cetățeni productivi ai patriei. It-iști, oameni de vânzări, ingineri, etc.
 • Au angajat credite pentru că nu și-au permis să cumpere cu banii jos casele supraevaluate pe care piața românească le punea la dispoziție acum vreo 6-7 ani.
 • Știți cine și-a permis cumpărarea de case? Copiii ajunși la maturitate ai funcționarilor publici și ai prietenilor lor de afaceri cu bani publici. Ăia nu au probleme cu banii. La fel cum nu au probleme când e vorba să își plătească studiile în străinatate. Plebeii sunt fie inteligenți peste medie și obțin burse, fie se abțin si învață în universitățile de lumea a treia din România.
 • Atunci când indivizii cocosați azi de credite în franci elvețieni au decis să nu părăsească România și să își plătească aici impozitele, au semnat un soi de contract cu statul. În contractul ăla se spune printre altele că instituțiile statului trebuie să le poarte de grijă. Nu să le traiască viața, dar să nu permită, spre exemplu, băncilor să arunce în piață produse bumerang.
 • Sigur, veți spune, dar băncile nu le-au băgat cu forța banii în buzunar. Nu, n-au făcut-o. Dar acum băncile, tolerante și înțelegătoare cum le știm, vor muta riscul în casa (see what i did there?) creditatului. Au să îl preseze în fel și chip. Au să îl sune de trei ori pe zi și o data în week-end. Au să îi facă viața un iad. Apoi îi vor lua casa. Apoi îl vor pune să plătească diferența dintre valoarea actuală a casei și cea de la data contractării creditului. Nefericitul nu o să mai aibă viață. O să se certe cu familia. O să se împrumute ca disperatul. În loc să facă planuri pentru viitor, va face planuri despre cum să scape de trecut. Dacă lucrurile merg foarte prost, nefericitul se sinucide.  Să vedeți ce productiv va fi atunci it-istul, omul de vânzări, inginerul.
 • Insist: o dată deraiat de pe cursul fragil al unei vietți normale, omul acela va reuși foarte greu să se mai pună la loc. Va fi o povară pentru societate. Va consuma, nu va produce.
 • În Ungaria, guvernul a intervenit și a intervenit brutal. Creditele în franci au fost transformate în forinți și băncile au rămas cu buza umflată.  Mâna invizibilă a pieței a pierdut meciul de skanderberg cu mâna iliberală a premierului Orban. Trebuie făcut la fel și la noi? Ar fi probabil o greșeală.
 • Ori de câte ori apare câte un d-asta care spune „Ghinion. Ce să vă fac dacă sunteți proști” Viktor Orban e mai aproape de București. Credeți că i se vor opune mulți? Așa ați crezut și când s-au tăiat nediscriminatoriu pensii și salarii. Și v-ați ales cu USL-ul.
 • Într-o societate ideală, toată lumea câștigă. Sigur, unii mai mult ca alții. Dar în momentele în care logica win-win nu funcționează, e important să nu plătească doar unii. Or avea ghinion dar și răbdarea lor e finită. Și sunt mulți.

Ceea ce spun este că problema nu este doar a celor care s-au împrumutat. Băncile trebuie să preia măcar în mod egal cu debitorii pierderea rezultată din aprecierea francului.  Pentru binele clasei de mijloc și al nostru, al tuturor. Intoleranța și lipsa de nuanțe dau naștere la intoleranță și lipsă de nuanțe.

PS: NU am niciun fel de credit.

(sursa foto)

 

 

Comentarii

 1. Adrian spune:

  Ar fi de ajuns o lege a falimentului. Astfel ar imparti riscul cu banca care le-a dat creditul ala nenorocit.

   
  1. Teo spune:

   Da. Trebuie cumva reglementat. Nu cred in bunavointa bancii

    
 2. vali spune:

  abodarea ta e sentimentalistă.

   
  1. Teo spune:

   ceea ce incerc sa spun e ca aia trebuie mentinuti in productie. sunt indivizi decenti care isi platesc impozitele si, pana de curand, isi plateau creditele. daca ii pierzi, costurile pentru societate sunt mai mari decat o jumatate de dobanda pierduta de banca.

    
   1. vali spune:

    îi menții, că se vor muta în chirie. nu vor dispărea brusc toți.

     
  2. Diana spune:

   Corect, doar abordarea „prosti si lacomi” este obiectiva :)

    
 3. nashu_mare spune:

  E trist pentru ca au ținut morțiș să ia o casa, deși nu își permiteau decât cu riscuri foarte mari (ca, altfel, ar fi luat credit în lei sau euro. Cel puțin aceasta imposibilitate ar fi trebuit sa le fi dat de gândit IT-istului, inginerului și omului de vânzări). Chiria le stătea în gât.

  Dar de ce nu intervină statul? E clar, trebuie sa încep sa fac mai multe prostii, altfel plătesc degeaba la Stat.

   
 4. Teo spune:

  nashu_mare, deci banca n-are nicio bucata din riscul ala, nu? i mean, sfatul dat de ofițerul de credite „nu vreți in franci? e dobânda mai mică” nu are nicio legătura?

  Iar BNR, care teoretic supraveghează piața asta, nu are nicio responsabilitate sa țină piața sănătoasa, nu?

  Hai sa ne intelegem: eu nu spun ca statul trebuie sa plateasca in locul lor. Spun ca banca trebuie sa preia o parte din risc. Si daca nu vrea, sa fie obligata

   
  1. vali spune:

   banca își asumă un risc când iti dă banii, dar se acopera prin contract, care e făcut să te oblige să plătești.

   dar, cum zice nașu, oamenii ăștia au riscat un pic mai mult.

    
  2. nashu_mare spune:

   Banca are niste riscuri, dar nu si riscul cresterii CHF-ului. Printre altele, de aia au vandut bani mai ieftin. Iar clientii bancii au alte riscuri. E logic. Nu vad insa de ce crezi ca acest lucru denota o piata care nu este sanatoasa.

   Nu piata este nesanatoasa, pregatirea economica a oamenilor este „nesanatoasa”.

    
 5. vali spune:

  și, serios, fă ceva cu fonturile, se vede mic și prost.

   
 6. A. spune:

  Nu vreau să comentez ideea de fond a articolului, ci doar un detaliu: corect se scrie skanderbeg, deformare a lui „Iskander bey” („boierul Alexandru”), un boss albanez din cele vremi.

  Rodica Zafiu ştie mai multe: http://www.romlit.ro/skandenberg_/_skanderbeg .
  Şi Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Skanderbeg

  PS: Atenţie mare când punem nume terminate în „-berg” în articole despre finanţe; se poate interpreta…

   
 7. Teo spune:

  Vali, da. N-am uitat. O sa se schimbe

   
 8. Teo spune:

  @A – corectez. N-ul ala vine de la felul in care il pronuntam cand eram mici. Cat despre albanez, stiu cine e, thanks 😛