în Centru

Cutremurător de penibilii tineri ai marilor orașe

Cutremurător de penibilii tineri ai marilor orașe

 

O listă lungă de clișee rostit lăcrimos-dramatic, cu momente de umor involuntar, scrise probabil de un ambițios încremenit în interbelic. Câteva dintre ele:

Suntem o generație de sacrificiu pentru că nu vă pasă dacă locuim până la 30 de ani cu părinții noștri (0.43)

Băi, sincer, mai milă îmi e de părinții tăi decât de tine. Dar trebuie să plătească și ei cumva pentru introducerea în univers a unui copil așa de pasiv-agresiv.

Ați dat șpagă ca să intrăm în NATO. Ați dat șpagă ca să intrăm în Uniunea Europeană. (0.55)

Mă, ăsta micu’, du-te la ăla de ți-a scris discursul și spune-i că e un tâmpit conspiraționist. Dacă totuși crezi că e ceva adevăr și vrei să fii politicos, dă-i formularul ăsta.

„Furaț’! Furaț’! Furaț’!” (1.10)

Aici m-am prăbușit. Te rog să nu dai admitere la UNATC. Te roooooog!

V-ați șters la… V-ați la fund cu istoria și cu strămoșii strămoșilor noștri! (1.26)

Aspru!

Toate astea doar pentru un singur blid de mâncare pe care vi l-au oferit străinii (1.30)

Hai că o dăm în xenofobie și nu mai suntem amuzanți. Facem pariu că ala care v-a pus să spuneți lucrurile astea știe cine e Radu Gyr și e foarte mândru de asta?

Ne-ați luat dreptul de a fi români în propria noastră țară (1.36)

Aici partea interesanta e oftatul dramatic care precede cuvintele. Tragedia greacă has nothing on you. PS: Ai citit Henry Miller?

Strict la text, așa-i că ai vrut să cumperi pâine în Covasna? Hai, recunoaște! Nu tu, little one, vorbesc cu netalentatul care ți-a scris aia.

Suntem o generație fără identitate. Suntem doar o generație eșantionată corect pentru alegeri. (1.50)

Se vede treaba că nu prea citiți știri. Voi ați urmărit ultima campanie electorală? Au eșantionat ăia până au pierdut la un milion de voturi distanță. Ăia de au câștigat au fost mai surprinși decât ăia care au pierdut.

Suntem o generație fără identitate. Nu avem viitor și voi aveți grijă zilnic să uităm de trecutul nostru. (2.12)

Băi, Vanilla Ice, ai idee cum se numește primul album Rage Against the Machine? Nu? L-au descăpățânat ăia degeaba pe Brâncoveanu.

Nu aveți curaj să veniți în școli sau facultăți, între noi, să ne vorbiți și să ne atingeți (2.47)

Uhm…

Această generație poate fi coșmarul vostru (3.23)

Dearest, această generație e deja coșmarul nostru. Uite, de exemplu, închipuie-ți că un nene ia niște copii din generația ta și îi înregistrează rostind un discurs legionaroid-xenofob fără ca ăia mici să înțeleagă ce fac.  Sunt locuri în care asta e un pic infracțiune

Pentru că generația noastră nu știe de glumă…(3.59)

Aici e de discutat. Eu am râs. Mult.

Pentru că vrem exact ceea ce voi nu ne dați.

Alertă de paradox. Bad speechwriting. Deci problema e că nu împart ăia șpaga cu voi? Sau cum? Eu credeam că voi vreți reguli și respect. My bad.

Ne-ați luat ce aveam noi mai de preț: identitatea

De fapt identitatea ta e în formare. Și se formează prost. Dacă cineva face ceva cu identitatea ta, atunci ăla e cel care te-a pus să te schimonosești într-un video pe YouTube.

„Identitate” e, de altfel, cuvântul magic. Ambițiosul care a pus la cale comedia de mai sus are senzația că știe el mai bine ce sunt românii. Are definiția aia tâmpă pe care o folosea orice  student la istorie din anii ’90, când acolo predau tot felul de reformați ai național-comunismului. Textul din video e un amestec revendicări sociale și naționalism penibil care nu aduce nimic nou.

Cutremurător de penibil„, cum spune un comentator de pe YouTube pe care mi-e imposibil să îl contrazic.

Acum, ca să fim și serioși, lucrurile de felul ăsta se înscriu într-o tendință mai mare și insuficient studiată, aceea a nemulțumirii cu accente politice anti-sistem. Tot acolo sunt și Uniți Salvăm, Nicușor Dan, etc.

Nu e ceva care să pună deocamdată ordinea în pericol. Dar crește. Important e cine va capitaliza. Iar naționaliștii izolaționiști și-au depus și ei candidatura.

Adevărat, deocamdată nu le prea iese. Comit mici mostre de ridicol ca asta de mai sus. Timpul e însă de partea lor. Cu fiecare zi care trece, apare un nou motiv de enervare.

Apropo, o mai fi avansat ancheta aia cu Oprea?