în Centru

Dacă nu te enervezi, îți lipsește un organ vital

Dacă nu te enervezi, îți lipsește un organ vital

A mai trecut o zi. Circumstanțele accidentului în care un polițist din coloana ministrului de interne (acum putem să afirmăm asta fără dubii) sunt în continuare nelămurite.

Dar, spre deosebire de miercuri de exemplu, apar reacții civice și politice, apar mărturii despre un posibil abuz de putere generalizat la vârful MAI și apar și primele proteste mai viguroase. Pe scurt contextul devine un pic mai clar.

Cum să te comporți decent

O tanara de 23 de ani a fost lovita de o masina din coloana oficiala a presedintelui Traian Basescu in curtea Pavilionului Romexpo. Autoturismul, condus de un subofiter SPP, era cu cateva sute de metri in fata masinii prezidentiale. Seful statului a oprit masina in care era si a coborat sa vada ce s-a intamplat. Femeia se afla deja in masina SPP care a si transportat-o de urgenta la Spitalul Elias (de aici)

Sunt două diferențe. Prima e o chestiune de bun simț și ține de reacția oficialului implicat. Absolut firească. Niciun scandal nu a ieșit atunci. A doua e că știm sigur că președintele avea dreptul să fie păzit. Despre dl Oprea mai discutăm încă.

Cum se investighează

Nu mă apuc acum să fac inventarul celor care (n-)au scris sau au avansat teorii de toate felurile. Prefer să remarc că atunci când pui suficiente întrebări, apar încet-încet și răspunsurile. Imaginea care se desprinde din ancheta asta e a unui ciocoi care, indiferent de accidentul de marți, nu trebuie tolerat în interiorul sistemului public al niciunei țări. De citit cu mare atenție.  Dacă nu vă enervați, vă lipsește un organ vital.

„În fiecare zi se face aşa. În oraş se merge cu peste 100 km/h. E mai ceva ca Iohannis. Se face traseu, el fără traseu nu merge. Cred că şi la WC se duce cu coloana. Merge şi la restaurante. Se face coloană şi la plecare, şi la ieşire. Nu ştii când iese. Stai pe poziţie. Stai ca prostul indiferent că plouă sau e frig. Motociclist nu are de mult timp, de când s-a aglomerat, de la începutul şcolii. Motocicleta sparge şi lumea se dă la o parte. Mai nou… pe contrasens. E ca la el acasă. Numai cu viteză. Avem timpi. Timpi de reacţie de ajuns dintr-un loc în altul. Avem patru minute, şase. Face trei minute de la MAI la Guvern. La el e obişnuinţă. Sâmbătă, duminică se şi duce în vizită la rude”.

Cum s-ar acoperi legal

O bizarerie legală descoperită de Elena Calistru și disponibilă doar pe Facebook acum pentru că Monitorul Oficial a devenit brusc secretos.

 elena

 

Guvernul are de dat niște explicații (chiar, executivul mai are purtător de cuvânt sau au făcut outsourcing la Facebook?).

La fel și CSAT, dacă e cineva treaz la Cotroceni.

Cum se protestează

Demisia, Oprea! Încetați abuzul de coloane oficiale! Încetați abuzul de legitimații! STATUL SUNTEM NOI!

Polițistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) a murit marți seară, la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală. Moartea sa tragică a adus la lumină un abuz petrecut în acele cirscumstanțe, pentru care autorul trebuie să răspundă. Prin urmare:

  1. Solicităm demiterea ministrului Gabriel Oprea pentru abuzul de funcție în folosirea ilegală a coloanelor oficiale.
  2. Cerem Parlamentului demararea unei anchete privind folosirea coloanelor oficiale în trafic și a însemnelor oficiale de către mașinile oficiale ale instituțiilor (inclusiv afișarea însemnelor oficiale pe mașini private).
  3. Cerem Parlamentului să legifereze limitarea strictă a coloanelor oficiale doar pentru Președintele țării, pentru șeful Guvernului și doar pentru situații de urgență, necesitatea folosirii trebuind să fie explicată prin documente publice, transparentizate post-factum, în fiecare caz.
  4. Solicităm interdicția afișării logo-urilor, legitimațiilor și însemnelor oficiale ale unor instituții ale statului de către demnitari, oficiali sau alți angajați ai diverselor instituții (Parlament, ministere, alte autorități). Există tendința intimidării poliției prin afișarea acestor însemne. Ele trebuie limitate strict pentru folosința locurilor de parcare ale instituției și ar trebui să fie ilegală (asimilabilă abuzului de functie) afișarea lor pe drumuri publice.
  5. Solicităm demiterea șefilor Brigăzii Rutiere a Capitalei și a comisarilor care au permis folosirea ilegală de către ministrul Gabriel Oprea a coloanei oficiale în data de 20/10/2015 din care a făcut parte agentul de poliție Bogdan Gigină.
  6. Solicităm demiterea și tragerea la răspundere a celor responsabili pentru marcarea lucrărilor publice de pe strada Știrbei Vodă.
  7. Îndemnăm șoferii să respecte semnalele luminoase ale ambulanțelor, pompierilor și ale altor utilitare de real interes public. Observăm cu îngrijorare că din cauza abuzului de coloane oficiale, autovehiculele care salvează vieți încep să fie ignorate. Pot muri oameni din cauza iresponsabiltății unor demnitari care cred că timpul lor e prea important ca să stea cu noi în trafic. Trafic pentru care nu oferă soluții.
  8. Solicităm autorităților să nu mai abuzeze de resursele Poliției Rutiere, știut fiind faptul că o mare parte din timpul de teren al acestora este dedicat însoțirii și dirijării traficului pentru coloanele oficiale.

Sau, la fel de serios, dar cu o doză de umor. Cere și tu coloană oficială!

Cum se reacționează politic

Bizar. Până acum doar Alina Gorghiu, Monica Macovei și Mircea Geoană au avut o intervenții hotărâte. Adevărat, doamna Gorghiu după ce a ezitat un pic.

În rest tăcere care pute a complicitate și calcul cinic.

Remarc aici că Liviu Dragnea, în calitatea lui de șef al coaliției de guvernare nu spune nimic. La fel și premierul Victor Ponta, șeful direct al lui Oprea.

Nu, nu cred că toată lumea vrea să îl protejeze pe vicepremierul/ministrul/doctorul/generalul/președintele de partid Oprea. Ba chiar bănuiesc niște rânjete satisfăcute prin anumite medii. Cred, pe de altă parte, că lipsa asta de curaj, duce la depărtarea și mai mult a unor segmente de populație de partidele clasice. Asta, însă, e o discuție separată.

Văd, de asemenea, că se fac tot felul de speculații nefericite (ca să fiu politicos) despre motivele pentru care tocmai acest incident a creat atâta emoție publică. Explicația e simplă: a murit un om. E posibil ca omul să fi murit în urma unui abuz de putere care putea evitat și care, dacă e dovedit, trebuie pedepsit.

E atât de simplu.

Faptul că există unii care pot profita de pe urma căderii ciocoiului de la interne e detaliu colateral. Atât.

ministru_2