în Centru

De ce e important să documentăm atent tâmpeniile Președinției

De ce e important să documentăm atent tâmpeniile Președinției

Fuck-upul cu Dumitru Iliescu are ceva didactic în el.

Long story short: Administrația prezidențială a anunțat ieri decorarea încă unui lot de persoane ale căror merite naiba știe cum s-au stabilit. Numărul e uriaș, beneficiile nu-s tocmai mici, iar în procedurile secretariatului de stat pentru revoluționari n-am nicio încredere. Mă rog, asta e altă discuție. Printre sutele de „merituoși” se afla și un anume Dumitru Iliescu. O grămadă de publicații au crezut că e vorba de primul șef al SPP, Dumitru Venicius Iliescu. Omul ăsta, asociat în percepția publică cu Cătălin Voicu, e unul din indivizii ăia toxici care conduc România în timp ce populația se uită la televizor.

Ei bine, după vreo 12 ore de denunțat în fel și chip prostia Cotrocenilor și deplânsă soarta țării, apare informația că e vorba despre alt Iliescu. Tot Dumitru, dar altul. Sheep-ish așa, s-au făcut niște rectificări. De pe mai multe site-uri știrea a dispărut pur și simplu.

Cu ce rămânem de aici?

Rămânem cu observația că în presă e, în momentul ăsta, dominant un bias anti-Iohannis. Jumatate din publicații au fost atat de sigure ca prezidentul are competența de a comite tâmpenii incat nu s-au obosit să își verifice instinctul. Pur si simplu, printre jurnaliști, exista un orizont de așteptare pentru gafe, inadecvări si tampenii nemediate la nivelul administrației prezidentiale.

Eu m-as îngrijora in locul ălora de la Cotroceni. Relația lor cu presa e mai degrabă bazată pe niște prietenii bizare cu câțiva șefi de redacții decât cu ziaristul de rând.

Alta interpretare e ca, si atunci cand tace, Iohannis poate avea, uneori, dreptate. Altfel, nu vreau să fiu greșit înțeles, capacitatea președintelui român de a comite prostii n-a fost epuizată încă. Dar când le vedem acolo unde nu sunt, le facem pe cele reale mai puțin grave.

 

Actualizare

Au apărut intre timp si niste scuze din partea agentiei care a propagat informatia gresita. Genul asta de reactie e destul de rar si merita, probabil, scos in evidenta.  Altfel, ramâne cu am stabilit.