în Centru

De ce să mai aştepţi salvarea, dacă mor salvatorii?

De ce să mai aştepţi salvarea, dacă mor salvatorii?

Alt accident  aviatic, alţi salvatori morţi.  Calculul făcut de Vlad pe Hotnews arată că 12 membri ai SMURD şi-au pierdut viaţa, până acum, în accidente  în care au fost implicate elicoptere. 14 persoane, dacă nu se ţine seama de tipul aparatului de zbor.

Nu ştim încă ce s-a întamplat acolo. Urmează anchete, concluzii, poate un proces. Ştim doar că patru oameni şi-au pierdut viaţa într-un elicopter care are o istorie documentată minuţios de Ovidiu Vanghele, cu doar trei săptămâni înainte de accident.

Pentru cei în nevoie, oamenii aceia sunt speranţa. Din motive care nu ne sunt încă evidente, speranţa moare. La propriu:

”La 16:12 a fost primul meu apel la 112. Au zis că știm și mi-au închis telefonul. Cred că am sunat de 7 ori pentru că țipetele erau îngrozitoare. E un sentiment îngrozitor să auzi cum patru oameni țipă după ajutor și tu să nu poți face nimic. Primul care a ajuns la locul accidentul a fost un pescar care a venit dinspre Ovidiu cu o barcă simplă. Oamenii ăștia au murit cu zile din cauza sistemului”

sursa

Raed Arafat are dreptate. Toate declaraţiile martorilor trebuie verificate. Trebuie coroborate cu datele tehnice, cu comunicaţiile înregistrate până la momentul prăbuşirii. Aşa cum trebuie verificată şi statistica oribilă de mai sus (Cum am ajuns la cifrele acelea? Puteam să NU ajungem?)  Aşa cum ar fi trebuit poate verificate şi informaţiile din ancheta Centrului de Investigaţii Media. Multe lucruri trebuie verificate.

România e ţara în care un film ca Moartea domnului Lăzarescu e doar un succes relativ. De ce ar vrea oamenii să vadă transpusă pe peliculă o asemenea non-ficţiune? Doar ştiu de când sunt mici că se moare de la birocraţie, de la cinism, de la nepăsare, uneori de la corupţie.  Banal.

Filmul lui Cristi Puiu e despre un pacient asistat în drumul spre moarte de o asistentă plină de bune intenţii, dar neputincioasă în faţa sistemului. A „sistemului” despre care vorbeşte martorul citat de B1.

Dacă ar avea o continuare, asistenta (interpretată magistral de Luminiţa Gheorghiu) şi-ar sfârşi probabil zilele într-un accident de elicopter. Altă non-ficţiune.

Întrebarea e cumva inevitabilă: de ce să mai aştepţi salvarea, dacă mor salvatorii?

 

Actualizare: o istorie mai detaliată a accidentelor în care au fost implicate echipaje SMURD e de găsit pe Amar de Zi.