în Centru

Despre debirocratizare. Once more, with feeling

Despre debirocratizare. Once more, with feeling

Imi atrage cineva atenția că propunerea privind obligarea statului să își folosească bazele de date pentru a obține informații pe care azi le tot cere de la cetățeni a mai fost formulată la un moment dat, cândva prin 2010 (sper sa nu greșesc) de Adrian Moraru de la IPP. Nu mai știu exact forma, dar bănuiesc că era tot pe acolo.  În orice caz, fac aici cuvenita precizare. Dintr-un motiv care îmi scapă acum, dl Moraru m-a blocat pe Facebook deci nu prea pot verifica exact ce și cum.

Sunt șase ani de atunci și nu s-a întâmplat nimic.

În 2011, aceeași idee a fost vehiculată, într-o formă mai elaborată de data asta, de Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe, o organizație care pornise teribil de bine însă, din motive pe care nu le cunosc, n-a continuat. ARSIT propunea așa:

LEGEA AUTOBIROCRAȚIEI:

1. Orice instituție de stat, agenție, departament sau minister, care solicită orice fel de date de la contribuabil, e obligată să obțină singură aceste date de la instituția care le deține deja, în caz că acestea sunt deja in posesia unei alte instituții, departament, agenție de stat.

2. Orice instituție de stat care are deja datele de identificare complete ale unui contribuabil nu poate solicita mai mult decât CNP-un la completarea documentelor care tin de acel contribuabil.

3. Orice instituție de stat care solicita documente de la contribuabili e obligată sa puna la dispoziție alternativa primirii documentelor online, sub semnătura electronica calificata.

4. Se interzice ștampila in toate instituțiile de stat

(Din păcate site-ul ARSIT nu pare să mai fie online. Multumesc Florin Cojocariu pentru text)

Sunt cinci ani de atunci și nu s-a întâmplat nimic.

Sunt și mai mulți ani (vreo 40) de când ideea de „paperless office„, revoluționară la vremea aia, a fost lansată în dezbatere publică ca soluție la eliminarea birocrației din companii și instituții de stat. Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a fost unul dintre promotorii cei mai activi ai ei.

De atunci se tot avansează cu ea. Încet. Prea încet, pentru gustul meu. Mai ales că am avut recent câteva experiențe birocratice care m-au traumatizat.

Acum guvernul României încearcă să mai reducă din birocrație însă, cum am spus deja, fără să încerce însă nimic radical. Guvernul a inițiat un proces de consultare la finalul căruia va elimina probabil niște hârtii și va comasa niște taxe. Asta dacă apucă să își pună planurile în aplicare. Propunerile vehiculate mai sus vin din zona scepticilor. A celor care nu cred că această debirocratizare step by step produce rezultate satisfăcătoare.

Aș vrea să fie clar un lucru: nu era in intenția mea să critic în vreun fel guvernul. Ci doar să împing și mai departe o tendință corect.

Am auzit argumente că nu e posibil să unifici baze de date în condițiile actuale, deci propunerile de mai sus sunt inaplicabile. Ăsta ar fi motivul pentru care guvernul preferă un obiectiv mai puțin ambițios, dar, spun ei, realizabil.

Eu insist că se poate. Chiar dacă propunerea de modificare legislativă are unul sau zece articole sau a venit de-a lungul vremii din zone diferite (niciodată din cea politică). Altminteri, noi să fim sănătoși!