în Centru

Dumnezeu nu împușcă ziariști

Dumnezeu nu împușcă ziariști

Sunt două ore de când știrea privind atacul din redacția Charlie Hebdo a ocupat toate ecranele.

12 morti pana acum. Sunt si raniti.

Pe internet si la televiziuni circula imagini oribile cu executia unui politist inainte sau dupa ce atacatorii au intrat in redactia saptamanalului francez. Nu o sa uit prea repede gestul omului intins pe asfalt care incerca, sfarsit, fara rost, sa se apere inaintea impuscaturii finale.

Nu exista inca un comunicat oficial. Nu se cunoaste identitatea  animalelor cu Kalasnikov. Aici,  in Romania, mai toata lumea (oameni simpli, analisti de politica externa, fosti ministri sau fosti securisti) tinde sa dea deja vina pe fundamentalistii islamici.  Si nu numai in Romania. Probabil se va confirma. O sa vedem.

Pe fondul asta apar si un soi de moralisti necrofagi care sugereaza ca poate or fi facut oamenii aia de la Charlie Hebdo ceva, poate or fi injurat. Vreun profet, vreo religie, ceva. Poate au provocat, poate nu au tinut cont de sensibilitatile unora. Poate o fi justificat atentatul ala. Macar un pic asa.

E si cealalta parte. Cea care acuza „relativismul moral al occidentului” cat inca teava pustii e calda si amprenta degetului care a apasat pe tragaci anonima. Ei, bine, certocratii astia ar vrea sa separe islamul de Europa. Ieri, daca se poate. Good luck with that!

Charlie Hebdo e un saptamanal satiric. Si ca orice saptamanal satiric e un semn de sanatate a societatii. Sper sa supravietuiasca. Si el, si altele asemenea.

Ori de cate ori apare cate un hoitar d-asta intelept care crede ca poti ucide si segrega in numele sensibilitatii si al prietenului tau imaginar, animalele castiga.  Iar Dumnezeul lui impreuna cu cel al teroristilor risca sa fie acuzat de complicitate.

Dar Dumnezeu nu ucide ziaristi. Idioti cu arme ucid ziaristi. Fanatici. Imbecili pentru care nu e loc de celalalt.

E importanta nuanta asta. O sa avem nevoie de ea.

Vin vremuri in care tot mai multi oameni au raspunsuri dar nu stiu sa isi puna intrebari.

 

 

Comentarii

 1. […] Raspunsul a fost detonat scurt si sec. Un glont in cap, ca intr-un film prost de actiune. Scria Teo indignat de moralistii necrofagi care incearca sa justifice cumva atentatul, am dat si eu de unul in […]

   
 2. Notar Divort spune:

  Poate ca lumea civilizata ar trebui sa inteleaga intunericul in care o mare parte din lumea araba se afla. Poate ca ar fi momentul sa sprijine lideri musulmani cu viziuni moderne si sa ii ajuta sa se faca auziti in toata lumea araba. Poate ca reforma trebuie sa inceapa din interior si nu dinafara !

   
 3. marllene spune:

  „ Poate că Dumnezeu nu ucide ziariștii ” Da, perfectă dreptate.
  Dar oare, așa zisă „lume civilizată ” are voie să facă caricaturi despre Mohamed sau sa își bată joc de lumea islamică?

  Dumnezeu nu ucide ziariștii, dar lumii civilzate care se proclamă „ creștină”, nu i-ar trebui un gram de înțelepciune și să nu mai zgândăre islamicii în fund?
  ei îî ațâță, și tot ei se plang că sunt omorâți.
  Din cauza atacurilor terorista, „ creștinii ” sunt mai mult vinovați decât islamicii. nu trebuie nimeni să își bată joc de ei. Trebuie să fie lăsați în pace și să li se respecte drepturile așa cum vrem și noi să fim respectați.
  Creștinii știu foarte bine că dacă vorbești rau despre Alah sau Mohamed te-ai atins de lumina ochilor lor.

   
  1. Teo spune:

   Pe scurt, da, are voie. Ii spune libertate si trebuie exersata ca altfel se atrofiaza