în Centru

Gabriel Oprea e un Cătălin Voicu care a reușit

Gabriel Oprea e un Cătălin Voicu care a reușit

E o specie aparte de indivizi care gravitează în jurul puterii. Sunt fascinați de uniformă, cred în puterea ei și trăiesc cu impresia (îndreptățită până la un punct) că apropierea de structurile de forță ale statului le asigură influența, le arată drumul scurt către îmbogățire și le umplu golul interior cu semnificație.

Oamenii ăștia ridiculizează noțiuni primare ca „onoare”, „demnitate”, „datorie”, „sacrificiu” sau „curaj”. Nu le înțeleg, dar le rostesc cu gura plină și cu grimase penibile. Ca niște eczeme neplăcute, ei apar și prosperă cu ajutorul slăbiciunilor, dezorientării și lăcomiei celor care ar trebui să se constituie în sistemul nostru imunitar: poliție, armată, justiție, instituții de forță.

Ei venerează forța represivă a statului pentru că știu ce ar face ei cu ea dacă ajung acolo. Și tot ei cred (din nou, uneori îndreptățit) că trăim într-un soi de mentalitate a lui mănâncă sau fii mâncat. Regulile sunt pentru căței, ei sunt lei. E probabil inutil să precizez că vorbim doar de niște hiene, nici măcar din cea mai inteligentă linie ereditară. Dar, într-adevăr, slăbiciunea (toleranța? oboseala?) restului societății le permite să pară uneori vârful lanțului trofic.

De când am scris prima oară despre Gabriel Oprea, imi tot revine în minte imaginea congestionată a unui alt Oprea, unul care a fost oprit înainte să apuce să primească polițiști-sclavi întru folosință la liber.

Cătălin Voicu, căci despre el este vorba, e șocant de asemănător cu personajul acestor zile.

La fel ca și Oprea, a avut o bizară carieră militară întreruptă de o ascensiune bruscă și inexplicabilă în politică. La fel ca și Gabriel Oprea, cel numit odinioară de Traian Băsescu „șeful mafiei personale a lui Adrian Năstase”, Voicu a venit din zona întunecată a PSD. Amândoi sunt generali. Amândoi sunt decorați de Ion Iliescu. Amândoi au parazitat viața politică ani de-a rândul până un incident cu iz penal l-a trimis pe Voicu la pușcărie, iar pe Oprea într-o frenetică și scârboasă operațiune de damage control.

Diferența e că Oprea a ajuns să controleze instituțiile de forță ale statului și formal nu doar informal, așa cum o făcea Voicu. Pe Voicu doar o sclipire de ultim moment a premierului Boc l-a oprit de la a prelua ministerul de interne. Oprea, însă, e un Voicu care a reușit.

Lașitățile și complicitățile celor din jurul lor, i-au făcut amândoi bogați și influenți. Aș da o mențiune specială aici fostului președinte Traian Băsescu care, după ce l-a înjurat copios pe Oprea, l-a avansat în grad cu așa un mare entuziasm că risca să îi provoace dureri de spate bietului încruntat de la atâtea tinichele puse pe el.

Ceea ce se întâmplă zilele astea (un minister capturat, zeci de mii de polițiști ținuți în lesă prin toate metodele posibile și avalanșa de bullshit apărută pe mediile subordonate lui Oprea) ne arată că ironia aceea a lui Sorin Ovidiu Vântu din perioada în care Voicu era încă liber are sens și citită invers. „Întăriți-vă statul” spunea fostul mogul actual vlogger, sugerând că sistemul de justiție din România e prea slab pentru curajoși ca el. Dar ce te faci când oameni ca Voicu sau Oprea pun mâna pe putere? Remarci stupefiat că și ei întăresc statul.

Ironic e că ăștia doi știau unul despre altul. Erau rivali. Erau pe același culoar. Cine știe, poate rămân acolo :)

Voicu Catalin: Baga-mi-as p…. in Geoana si cu toti americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Suprema, ca multi au dosare. Si cu toate golancile, cu seful organizatiei PSD de la Dolj. Suta aia cu serele, cu tot…Pai, sefa doamna Cristea de la Dambovita, la fel si nu-ti mai dau nume, ca nu-i frumos. Multi! Dom’ne, i-am rezolvat pe toti, dom’ne, ca unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puscarie, altii le-a dat 10 ani, unul dintre avocati zice: „Dom’ne, nu-i e rusine, dom’ne?” „Dom’ne, zic, asta a fost!” (…)
Voicu Catalin: …asta, sa ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, s-atunci …..se duce la negociere, vreau Internele. Daca nu ma duc la Interne, da….
Mazare Alexandru: Eu am vorbit cu Radu…
Voicu Catalin: Asculta-ma un pic! Daca eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura Romaniei, ai toata Justitia in mana, ai toata Curtea…
Mazare Alexandru: Da’ ai sa arestezi? Dumneavoastra?
Voicu Catalin: Da, am Politia, vreau sa-l arestez pe Ontanu, vreau sa-i fac dosare lu’ Oprea, credeam ca poate vine de la …de la…de jos dosaru’, sus merge snur! Pentru ca eu sunt singuru’ personaj care am tot…toata cane…conexiunea in mana, si-ai vazut ca Procuratura, in Justitie si…
Mazare Alexandru: Am o intrebare ca sa inteleg…
Voicu Catalin: Da.
Mazare Alexandru: Sunteti cu Vanghelie, da?
Voicu Catalin: Da. (….) Colegule, asculta ce-ti spun! Daca ma duc acolo, in trei ani de zile pot face toata reteaua din Romania! Acu’, daca pierdem alegerile, reteaua e in functiune. Eu acuma am….(neinteligibil)… da’ greu. pana acum n-am ….(neinteligibil) …ministeru’ asta…(neinteligibil) ….intelegi? Ai retea, rezisti ca sa facem gherila urbana….(…)”.

(de aici)

(sursă foto)