în Centru

Grammar nazis sunt acneea internetului

Grammar nazis sunt acneea internetului

Cele mai multe dintre statusurile mele de Facebook sau Twitter nu au diacritice. Uneori propoziția nu începe cu majusculă. Uneori folosesc englezisme sau, mai rar, franțuzisme atunci  când simt că sunt utile stilistic sau demonstrației. De vreo două ori am folosit expresii în coreeană.

Fac toate astea din mai multe motive:

– Scriu statusurile din mers. Nu am timp sau răbdare să caut diacritice pe tastatura telefonului.

– Uneori evit voluntar majusculele pentru a reduce din sentențiozitate. 

– Cred sincer că rețelele sociale trebuie luate în serios doar pe jumătate. Toate lucrurile care apar acolo pot fi tratate cu sobrietate doar după o verificare prealabilă

– Cred că scriind mai relaxat păstrezi un aer mai prietenos al conversației. 

– Cred că uneori englezismele sunt justificate fie prin puterea de evocare mai mare raportată la un anumit public, fie prin ritmul frazei. Aici nu e loc de discuție: este dreptul meu suveran să cred așa.

Scriu asta după ce m-am trezit cu un domn apărut de nicăieri care mi-a reproșat faptul că folosesc „surrealist” in loc de „suprarealist”. Nu a avut absolut nimic de spus despre articolul al cărui link era în status. Nimic-nimic. Dar avea o problemă cu surrealismul.

De obicei sunt politicos și încerc să explic sau să deviez cât de elegant pot conversația. Însă specia asta de troli self-righteous începe să mă calce pe nervi.

Sunt mulți, nefolositori și enervanți. Sunt acneea internetului. Nu fac bine și arată rău. Apar în tot felul de conversații și corectează typos sau englezisme, marcându-și astfel profund inutil prezența pe același pământ, în același univers cu noi, plebeii neatenți sau nerespectuoși cu sfânta limbă română.

Vreau să fiu bine înțeles. Internetul românesc este justificat în bună măsură prin existența unor spații ca  Diacritica, dexonline sau Hyperliteratura. Sunt și altele asemănătoare. Toate au o contribuție importantă la păstrarea și valorificarea limbii române. O fac coerent, inteligent și cu metodă. Însă comentatorul-corector-acnee nu e nimic din toate astea. E doar risipă de pixeli, biți și timp.

M-am uitat de curiozitate la profilul domnului amintit două paragrafe mai sus. Înțeleg că are un o slujbă importantă: e Chief Technology Officer.