în Centru

Întăriți-vă statul! Varianta cu cetățeni vigilenți

Întăriți-vă statul! Varianta cu cetățeni vigilenți

Drehscheibe Köln/Bonn Airport - Ankunft Flüchtlinge 27. September 2015

Drehscheibe Köln/Bonn Airport – Ankunft Flüchtlinge 27. September 2015

Doua știri din doua țări diferite. Au fost mai puțin remarcate dar descriu realități asemănătoare:

Corespondență RFI:

În Finlanda, de câteva luni au început să se organizeze grupuri care patrulează în oraşe cu scopul de a apăra cetăţenii de refugiaţi. Recent, unii poliţişti păreau că încurajează această activitate. Pentru a preveni derapajul rasial, care poate avea loc dacă grupul extremist se simte încurajat de poliţişti, ministrul de Interne a luat poziţie.

Euractiv:

În spațiul de speculații lăsat liber de haosul declarațiilor, populația germană începe să reacționeze și să ia lucrurile în propriile mâini. În Düsseldorf, oraș situat la doar 45 de kilometri de Köln, mii de persoane au anunțat pe Facebook formarea unei miliții civile de protecție, care să patruleze în cartierele orașului. Grupul are în doar două zile peste 3.300 de membri, care promit să nu permită evenimente precum cele de la Köln în orașul lor

Sigur că deocamdată vorbim mai mult despre exaltați și despre exaltarea din media. Totuși e o tendință care nu poate fi ignorată. Statele pur și simplu nu vor, nu pot sau nu știu cum să asigure ordinea în condiții care pot fi calificate, cu oarecare rezervă, extraordinare. Sincer, eu cu greu am încredere în poliție, cu atât mai puțin în grupuri de particulari care decid ei cine e bun și cine e rău.

Asta mi se pare mult mai grav decât incidentele propriu-zise de Koln din noaptea anului nou care sunt folosite pe post de gumă de mestecat pe tot felul de medii zilele astea: incapacitatea politiei germane de a-și face treaba indiferent că presupușii infractori sunt nemți, refugiați sau extratereștri beți.

Cât despre incidentele propriu-zise, nu știm încă mare lucru despre ele. Doar un val de sfântă indignare.

Revenind, această lene a statului, acest dolce far niente, această lipsă tâmpită de voință (pentru că nu putem vorbi de lipsă de resurse) are un efect coroziv pe termen lung. Oamenii își pierd încrederea în capacitatea statului de a fi stat. De a-și respecta obligațiile în rândul cărora intră și menținerea ordinii publice. Azi le vin idei cu patrule, mâine cu percheziții și poimâine cu arestări.

Or, mii de ani de evoluție, de dinainte de dreptul roman, au ajuns la concluzia că nu avem variante la domnia legii. Ori e lege, ori e anarhie.

(sursa foto)