în Centru

La ce foloseste Trump

La ce foloseste Trump

O particularitate a sezonului asta de alegeri americane e ferocitatea cu care e atacat unul dintre candidati. Nu reusesc sa imi aduc aminte ceva asemanator. Daca ai rabdare, citeste textul asta al lui Greenwald pentru un exemplu de derapaj de presa care tinde sa devina noul normal.

E adevarat ca lui Donald Trump pare sa ii lipseasca cu desavarsire organul adecvarii iar propriul sau trecut il cam musca de spate.Dar de aici pana la pierderea totala a discernamantului e totusi in pas mare.

Dar nu despre personalitatea lui Trump vreau sa vorbesc si nici despre fascinantul proces de disolutie al campaniei sale. Ci despre efectul Trump in randul claselor creative. Si am cateva exemple:

Proiectul „30 Days 30 Songs”  – un cantec anti-Trump pe zi pana la alegeri. Mi-a retinut atentia bucata asta de la Franz Ferdinand (trupa pe care o banuiam desfiintata de ceva vreme):

Copertile astea doua din Time:

trump-compare-final

Coperta asta, si mai buna, din The Economist:

14720516_10154660940304060_5325538571800210817_n

The Economist are intotdeauna coperti mai bune. Dar nici AdBusters nu sta rau:

Esquire a incercat si el. Nu i-a iesit rau:

Extensia asta de Chrome care pune citate enervante din candidat ori de cate ori ii gasesti numele pe internet. Sau asta care il face sa dispara cu totul.

Pe scurt, daca Trump e bun la ceva atunci ceva-ul ala e stimularea creativitatii.

In rest, daca vreti sa il intelegeti pe Trump poate e mai bine sa cititi o carte. Asta de exemplu. Nu e despre el, dar incepi sa pricepi de unde vin milioanele alea de oameni care il voteaza totusi in ciuda tuturor celor de mai sus. Si nu, nu sunt milioane de brute fasciste care asteapta in umbra sa preia puterea. Ci niste oameni care au pierdut pariul foarte devreme. Oameni care raman acolo si dupa alegeri. Ceea ce ma face sa cred ca nici Trump nu va disparea prea curand, chiar daca deja e fostul viitor presedinte al Americii.