în Centru

Moartea în coloană oficială

Moartea în coloană oficială

Era o boală care și-a atins apogeul în vremea guvernării Năstase. Orice parvenit cu funcție cât de mică folosea girofar. În vremea fostului premier ăsta a fost unul din atributele cel mai des menționate atunci când PSD-ului i se reproșa aroganța. Sigur, multe tușe au fost îngroșate la vremea aia, dar însemnul de ciocoi era greu de ratat și enerva pe mulți oameni. Mai ales că erau vremuri de recuperare economică și românii începeau să își permită mașini.

Ulterior, sub presiunea publică, ciocoismului i s-a mai pus botniță, iar aroganța a devenit mai subtilă. Sau a îmbrăcat altă haină. Cert e că afișarea vulgară a puterii cu ajutorul girofarului a încetat să mai fie „a thing”.

Mi-am adus aminte de asta citind știrea despre polițistul mort la datorie în timpul unei misiuni în care însoțea un demnitar misterios care mergea de nu-se-știe-unde către nu-știm-ce.

Simt nevoia să repet: un om a murit.

Mărturisesc că nu mi-e clar de ce e așa timidă poliția în a preciza circumstanțele accidentului. Nu știm nimic pe vreo sursă oficială despre numele demnitarului care trebuia transportat în seara aceea. Și nici detaliile misiunii. Mergea la birou? La o întâlnire oficială? Era amenințat?

Altfel spus, polițistul acela a murit într-o misiune legală sau era folosit pe post de însemn al puterii și desfăcător de trafic bucureștean, doar pentru că vreun nefericit cu aere de emir saudit a simțit nevoia să se simtă important seara?

Insist: A fost legală misiunea aceea? Demnitarul avea dreptul să fie însoțit de o coloană oficială?

Simt nevoia să precizez că incidentul a avut loc în Uniunea Europeană, într-un oraș cu o rată a criminalității relativ scăzută și fără o tradiție recentă de violențe la adresa reprezentanților statului.

Până acum am văzut o singură știre în care este menționat un nume: cel al vicepremierului Oprea.  Dacă informațiile de acolo se confirmă, atunci cred că avem o problemă mai mare decât simpla complicitate morală la dispariția unui tânăr polițist.

Complicitatea morală nu e puțin lucru dar e doar o chestiune de conștiință. Spre deosebire de, să zicem, răspunderea civilă, penală sau politică.  

Citez din BN24

Iată ce spune legislația în privința folosirii Poliției Rutiere de către demnitari:

(1) Poliția rutieră asigură însoțirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competenței.
(2) Se insoțesc cu echipaje ale poliției rutiere demnitari români sau oficialități străine cu funcții similare acestora, după cum urmează:
a) președintele României;
b) președintele Senatului;
c) președintele Camerei Deputaților;
d) primul-ministru al Guvernului.
(3) In situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență, pot beneficia de însoțirea cu echipaje ale poliției rutiere și miniștrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflați în vizită oficial în România, precum și șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.
(4) Beneficiază de însoțire și candidații la funcția de Președinte al României, pe timpul campaniei electorale, după validarea candidaturii, numai pe raza localităților unde au loc activitățile electorale.
(5) Beneficiază de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere foștii președinti ai României, în condițiile legii.

Nu reiese de nicăieri că ministrul de interne (dacă el a fost) avea nevoie de o coloană oficială.  În fapt, nu reiese nimic de nicăieri în afară de dorința inexplicabilă a autorităților de a face uitat acest nefericit incident.

Câtă vreme statul nu răspunde acestor întrebări, ele trebuie puse. Până răspunde.