în Centru

Moratoriu împotriva delirului. Și un pic de pragmatism

Moratoriu împotriva delirului. Și un pic de pragmatism

Stema

Lucian Mândruță propune un fel de moratoriu pentru București: fără candidați de la partide.

E cumva aproape de ceea ce spuneam eu aici. Diferența e că eu nu cred că partidele pot fi scoase din joc, ci mai degrabă cooptate într-o întreprindere inteligentă și bine intenționată.

De asemenea, nu cred că partidele vor renunța să își pună candidați pentru primăriile și consiliile capitalei. Presiunea șpăgii-ce-va-să-vină e prea mare. Să nu fim naivi.

De asta cred că maximum ce poate fi obținut este convingerea unuia din cele două mari dintre ele să sprijine un candidat al societății civile. Un moratoriu nu va funcționa, însă o alianță are șanse mai bune. E suficient pentru a obține un loc dominant în narațiunea ce trebuie construită pentru a câștiga capitala. Piedone, Negoiță, Bușoi și alții ca ei pot fi puși în defensivă.

Și, da, mă refer inclusiv la PSD, cel care ni l-a dat pe Oprescu și care știe, deep down inside, că nu va lua nici de data asta capitala.

Oricare dintre partide va reuși să facă asta va lua un start avansat în fața competiției.

Și apropo de asta, e foarte important să discutăm despre consilii. Poate în felul ăsta oprim delirul, nu numai șpaga.

Mă refer la această…chestie:

Transcrierea aici, pentru cine n-are răbdare.

Long story short, nu cred că antipolitica e suficient de solidă sau smart pentru București. Hai să plecăm de la premisa că behemoții politici ai momentului nu pot fi ignorați. Nici în termeni de resurse, nici în termeni de reprezentare. Dar poate pot fi îmbunătățiți cumva. Măcar într-o primă fază.