în Centru

Nu mai doborâți avioane pe Facebook

Nu mai doborâți avioane pe Facebook

De ieri dimineață se tot distribuie o știre care spune că aviația turcă a doborât un avion rusesc.

Sursele sunt două tabloide britanice, Daily Express și Daily Mail, care citează surse obscure din spațiul ex-sovietic a căror credibilitate e spre zero.

Am văzut două feluri de reacții: „Hă, hă, hă, ce le-au tras-o” și „Aoleu, începe WWIII”.

A doua are meritul că pleacă de la premisa că un astfel de incident este foarte grav. În traducere: Rusia a încălcat spațiul aerian al unei țări NATO și respectiva țară a reacționat militar. Premisă clară de război. Acuș-acuș invocăm articolul 5 din carta NATO. O putere nucleară vs cea mai puternică alianță militară din istoria lumii. Deci grav!

Dar avem o problemă. Ne alarmăm din cauza unei știri care nu e confirmată de nicăieri. Turcii nu au confirmat, guvernul rus a răspuns la mișto că nu lucrează sâmbăta iar dinspre Wahington nici vorbă care să sugereze măcar că e o urmă de adevăr în știrea asta.

Guvernele nu confirmă, agențiile de presă majore nu confirmă, publicațiile serioase nu confirmă. În România, o zi mai târziu, știrea nu numai că trăiește dar își continuă drumul firesc către analize. Asta după ce am vazut-o distribuită fără comentarii critice inclusiv de oameni care sunt specializați în fostul spațiu sovietic și care pot, teoretic, naviga lesne prin media rusești.

Am găsit adineauri textul ăsta în Evenimentul Zilei.

Titlul nu are nicio o nuanță

titlu

Și continuăm voios:

txt

 

Ulterior mai apar niște nuanțe. Dar, nu-i așa, „ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat”

Ei bine, nu s-a întâmplat. Până nu confirmă participanții, un observator credibil sau martorii, nu s-a întâmplat.

Dacă Facebook poate lua foc de la tot felul de chestii, cred totuși că o analiză nu poate pleca de la o știre cu surse obscure a căror credibilitate e pusă sub semnul întrebăriii de chiar tabloidele care le preiau („unconfirmed reports”, „it was alleged”).

Nu poți spune „ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat”

Toată chestia asta cu avionul e un îndemn la prudență. Nu mai doborâți avioane pe Facebook. Sau doborâți-le critic.  Nu de alta dar  avioanele ajung analize și analizele astea le mai citesc și politicienii.

Și poate n-au răbdare să citească până la capăt.