în Centru

Paradoxuri din „rețeaua nucleară”

Paradoxuri din „rețeaua nucleară”

Pseudo-știrea cu mutarea armelor nucleare americane din Turcia în România a provocat un pic de comoție la București și prin presa internațională.

A contat, în cazul ăsta, foarte mult tonul relatărilor. În afară de vreo câteva outlet-uri de presă românești, care aproape că își doreau să fie adevărată (cumva de înțeles), doar presa rusească s-a mai apucat să dezbată sobru-voios petarda aruncată de EurActiv. Restul articolelor au insistat că avem de-a face cu o aiureală insuficient documentată sau, mai rău, cu vreun efort de propagandă venit fie din est, fie din vest.

Foreign Policy, de exemplu, a simțit  nevoia sa demonteze metodic aiureala. Nu chiar în cuvintele astea, dar tonul relatării e destul de lipsit de nuanțe.

Mă așteptam, și nu am fost dezamăgit, ca printre primele reacții din România să fie și cea a lui Victor Ponta. Dl Ponta, fost premier, fost președinte de partid și fost viitor președinte al țării, este un om care are totuși preocupări legitime privind politica externă. Dacă adăugăm la asta și faptul că reacționează aproape automat la știri în care se pronunță cuvinte ca Turcia sau Erdogan, e previzibil că îi vom afla opinia pe un astfel de subiect.

Așadar, enter Ponta:

victot

Ce avem noi in statusul de mai sus:

Aceasta stire falsa (o minciuna grosolana) data de EURACTIV.COM este cu adevarat de natura sa afecteze grav siguranta nationala a Romaniei!

Este clar nevoie de o actiune legala contra autorilor si de o analiza a modului in care a fost construita 

Eu am motive sa cred ca fost conceputa intr-un „laborator” din strainatate (poate Moscova?!), data unui „tovaras” de la Euractiv.com si plasata in Romania printr-o retea deja folosita anterior

Si asa poate aflam cu adevarat cine face in Romania „jocurile” altor tari care ne sunt inamice!

Pe scurt, dl Ponta vrea investigații și arestări pentru o dezinformare venită din partea unei puteri străine (poate Rusia?) la care au participat Euractiv.com, Hotnews și o sumă de alte organizații de presă nenumite. O adevărată rețea, după cum chiar dl Ponta spune.

Bun. Acum să ne întoarcem la știre. Principalul autor al materialului și principal vizat de supărarea fostului premier, este Georgi Gotev, un bulgar cu un CV bizar care nu este la prima știre neconfirmată ulterior de nimeni sau chiar infirmată de realitate. Spun că are un CV bizar pentru că nu prea des vezi un fost diplomat comunist ajuns reporter în presa internațională.

Gotev nu stăpânește chiar bine cea de-a doua (a treia?) meserie pe care și-a ales-o. Confruntat cu acuzațiile că a inventat „nucleara”, a scris un post de blog confuz în care încearcă să explice contextul în care a publicat știrea.  Nu se înțelege mare lucru iar tentativa de a poza în reporter competent nu îi iese chiar bine.

Anyway. Gotev e în viziunea d-lui Ponta una din rotițele conspirației. O fi știind dl Ponta ceva. Mai ales că…

ups

…îl cunoaște pe Gotev.

Ba chiar l-a angajat, în 2012, pe post de moderator pentru o dezbatere care, la vremea ei, a provocat destule reacții la București. Cei care își mai aduc aminte de acel exercițiu de PR politic, știu că dezbaterea avea un singur rost, și anume acela de a pune un pic de sclipici european pe umerii liderilor USL, alianță care, la vremea aceea, se apropia cu pași mari de putere. Nici vorbă de conținut real sau îngrijorări legitime privind soarta democrației românești.

Citez dintr-o relatare de atunci

Evoluţia democraţiei din România crează îngrijorare la Bruxelles, dar singurii care îi pot sancţiona pe cei de la putere sunt cetăţenii, prin vot democratic, susţine liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda.

Swoboda a participat marţi la Bruxelles, împreună cu liderul liberalilor din PE, Guy Verhofstadt, la o dezbaterea cu tema ”Democraţia română. Abuz politic şi reacţia cetăţenilor”, organizată de cele două grupuri politice din forul legislativ european.  Clasa politică din România a fost reprezentată de preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi preşedintele PC, Daniel Constantin. Guvernul a fost reprezentat de ministrul muncii, Sulfina Barbu. Dezbaterea a fost moderată de jurnalistul bulgar Gheorghi Gotev de la EurActiv.

Păi ce facem, lucrăm cu rețeaua sau ne supărăm pe ea?  Gotev e probabil confuz la ora asta.