în Centru

Poate cel mai șocant lucru…

Poate cel mai șocant lucru…

…din desfășurarea de evenimente de la Paris e raportul dintre numărul făptașilor și efectul faptelor lor.

Întreaga Europă urmărește ecranele televizoarelor, newsfeed-urile de pe rețele sociale și știrile de la radiouri.  Toată Europa participă. Pasiv, cu groază, cu teamă sau cu furie. E greu să nu simți apăsarea, aerul dens, așteptarea. Senzația e că nimeni nu controlează nimic. Că autoritățile franceze sunt pe alocuri neputincioase, neajutorate.

Faptul că nu se mai termină odata, nu ajută. Acum e și o luare de ostatici într-un magazin.

Patru sunt. Poate cinci. Trei au participat la atacul asupra redacției Charlie Hebdo. Al patrulea a ucis ieri o polițistă și sunt informații neconfirmate că ar mai fi și un al cincilea. Nu e clar dacă e vreo legatura între ei. O să aflăm zilele următoare.

Ceea ce e cert acum, e asta: Câțiva oameni cu puști au luat toată Europa ostatică. Nu o armată.

E efectul pervers al accesului la informație. Dar nu numai atât. E și efectul întoarcerii gândurilor pe care le-am abandonat ori de câte ori crime, luări de ostatici sau acte de cruzime s-au petrecut aiurea prin lume. Mulți își dau seama acum că nu sunt protejați.

Se întreabă dacă nu cumva asistăm la începutul vreunui dezastru, pe care chiar dacă l-au bănuit au preferat să și-l alunge din minte. Oportuniștii își ascut deja armele pentru viitoarele războaie culturale. Paranoicii se pregătesc de războaie reale. Prudenții își verifică împrejurimile. Dar împărtășesc cu toții apăsarea, anxietatea.

Iar efectul ăsta e și o bună unitate de măsură pentru nivelul de securitate și civilizație, de beneficiile cărora ne-am obișnuit cu toții să ne bucurăm.

Asta e ceea ce putem pierde.