în Centru

Problema cu moscheea. O soluție

Problema cu moscheea. O soluție

poza moschee

Face valuri de câteva săptămâni știrea privind viitoarea moschee-mamut (cu o universitate islamică atașată) care se va ridica în București.  Însuși fostul președinte Băsescu a intervenit în discuție și a reușit doar să provoace un val de comentarii conspiraționiste. A pus problema în termeni de securitate: „Decizia trebuie discutată în CSAT și respinsă”. Felul în care a vorbit fostul președinte are un neplăcut damf provincial-xenofob.

Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaţionale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanţa, dar să faci cea mai mare moschee din Europa si sa aduci 600.000 de studenţi mulsulmani.(…) Nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară

(de aici)

E dreptul de civil al lui Traian Băsescu să pună problema în orice fel dorește. Poate o alegere mai atentă a cuvintelor ar fi de dorit. Fie și numai la gândul că diaspora, intens curtată de fostul președinte în momente de cumpănă ale carierei sale politice, e compusă într-o oarecare măsură din studenți. Adică din români care studiază într-o țară străină.

Singura problemă pe care o văd aici este faptul că moscheea respectivă e construită cu banii statului turc. Cred că, din respect pentru comunitatea musulmană din România, guvernul ar trebui să cheltuiască bani românești și nu străini. E adevărat, guvernul contribuie deja cu terenul pe care se construiește lăcașul de cult. Cred ca ar trebui să meargă până la capăt și să dea banii și pentru construcție. 

De ce spun asta? Pentru că plec de la prezumția de bună-credință a guvernului. Dacă oficialii români  consideră că trebuie construită o moschee, atunci trebuie să își asume această responsabilitate. Și, de ce nu, acest merit.

Precedentul există și este foarte grăitor.

Monument arhitectural unic în România, Moscheea Carol I a fost inaugurată la 31 mai 1913 în prezenţa Regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Familia regală a dăruit edificiul musulmanilor de la malul Mării Negre pentru a le răsplăti loialitatea faţă de statul român.

(de aici)

Nu e nimic greșit în a sprijini un cult religios legitim. Finanțarea ar putea asigura și un control mai riguros al lucrurilor care se întâmplă acolo, ajutând astfel la liniștirea celor care se tem de apariția vreunui Abu Hamza local.

Aș vrea să fiu bine înțeles. Nu cred că banii guvernului sunt cel mai bine cheltuiți pentru edificarea de lăcașuri de cult. Sunt mai degrabă adeptul interzicerii legale a transferului de resurse către aventuri spirituale. Cred că astea sunt afaceri private și trebuie să rămână așa. Dar câtă vreme statul continuă să o facă, cred ca minimumul pe care îl putem obține e să tratăm egal și responsabil toate cultele.

Dacă se cheltuie bani pentru Catedrala Mântuirii, se pot cheltui și pentru Moscheea Ponta Întâiul. Nu cred că e o diferență chiar așa de mare.

Și, între noi fie vorba, premierul ar putea astfel să fenteze inteligent acuzațiile că s-a pus sub protecția caricaturii otomane pe care Turcia și-a ales-o drept președinte.

Everybody wins!

Inshallah!

(sursa foto)

PS Între timp se tot adună argumente circumstanțiale, numai bune de hrănit teorii încă insuficient dovedite. Asta face proiectul moscheei cu atât mai suspect. Comunitatea musulmană nu merită toate suspiciunile astea.

 

Comentarii

  1. […] A nu se înțelege de aici că aprob în vreun fel modul bizar în care s-a comportat statul român în chestiunea asta. Am scris de altfel aici ce aveam de zis. […]