în Centru

Reductio ad Hitlerum

Reductio ad Hitlerum

 

cultural

Într-un excelent documentar de televiziune despre regimul nazist din Germania, o nemțoaică în vârstă recunoștea că aproape toată lumea avea cunoștință despre lagărele de exterminare, sau cel puțin își dădea seama că vecinii evrei dispăreau fără urmă și fără nici o explicație, dar toți preferau să nu afle mai mult, ca să nu dea ochii cu fapte față de care ar fi trebuit probabil să ia atitudine. „Am trăit superficial”, conchide memorabil persoana în cauză și, de când a auzit această replică, nu contenesc să mă întreb cât vom continua și noi să trăim superficial, orbi față de lucrarea malefică a forțelor anti-democratice din interiorul și dinafara granițelor României. Nu-mi propun acum o analiză a acestui fenomen în toată amploarea lui, ci încerc doar să explic de ce mi se pare inconștientă, atunci când nu este criminală, toleranța față de demersurile Rusiei lui Putin la adresa României.

Sursa

 Dar ca să închei, o să vorbesc pe înţelesul conservatorilor şi liberalilor de pe la noi şi o să trec la limbajul drag dumnealor. Se spune că pe patul de moarte al faimosului armean din Odessa, copiii lui l-au rugat să le lase un ultim cuvînt de îmbărbătare şi călăuză. Bătrînul armean a rostit îngîndurat doar atît: aveţi grijă de vecinul evreu. Copiii au rămas uimiţi şi s-au revoltat: tată, cum e posibil? Păi nu ne-ai învăţat că dușmanul nostru de secole este acest evreu care ne-a făcut zile fripte? Bătrînul înţelept armean a zis o ultimă frază şi a murit. Ea sună aşa: aveţi grijă de vecinul evreu, căci dacă-l vor rade pe el, vă va veni rîndul vouă. Aşa că fiţi fericiţi că-l aveţi pe “ernu”, aveţi grijă de el ca să nu vă vină rîndul vouă.

Sursa

Știți cum se se numește asta? Reductio ad Hitlerum. Adică ceea ce se intâmplă atunci cand esti prea încrâncenat, exasperat sau doar inabil și ajungi să compari acțiunile sau vorbele adversarului cu ceva ce ar fi putut să spună sau să facă Adolf Hitler.

E o formă specială a mult mai cunoscutului procedeu logic al reducerii la absurd. Alegi un rău absolut și îl asociezi celui care s-a întâmplat să nu fie de acord cu tine sau pe care ți l-ai ales drept inamic.

Și ca sa nu existe discuții, expresia ii aparține unui evreu.  Filozof politic. Conservator. Exasperat.

Contează in vreun fel care e subiectul?