în Centru

Salutari din Ada Kaleh

Salutari din Ada Kaleh

Ada Kaleh e o insulă scufundată in Dunăre prin anii 70 in timpul constructiei hidrocentralei de la Portile de Fier.  Apare menţionată uneori – atunci când se discută despre moştenirea comunismului şi pierderile suferite în acea perioadă. E din categoria acelor amintiri false ca si Bucurestiul interbelic. Nu prea mai intalnesti oameni care sa fi trait in atunci si acolo dar mai toata lumea are, in general,  opinie pozitiva.

M-am gandit la insula aia nefericita dimineata incercand sa trec o strada.  Semaforul functiona, trecerea de pietoni era si ea acolo dar marcajul era vizibil doar undeva pe mijlocul bulevardului, doi metri in fiecare directie de la axul central. In rest? In rest apa. Multa apa. Toata apa.

Langa mine, cineva facea bancuri despre o canoe iar o doamna isi privea deznadajduita ghetele.

De traversat prin alta parte ar fi fost greu. Cateva zeci de metri in ambele directii era…apa.  Iar daca n-ar fi fost atata apa, ar fi fost ilegal.  Aveai de ales traversarea pe stil amfibie sau continuarea calatoriei pe acelasi trotuar intr-o directie in care n-aveai nicio treaba. Iar daca ai fi acceptat totusi ocolul, nu era nicio garantie ca la urmatoarea trecere de pietoni nu ai fi intalnit delfini.

De fiecare daca cand ploua un pic mai mult, Bucurestiul se transforma in Ada Kaleh. Pentru ca sistemul de canalizare e imbatrinit, decrepit si, in consencinta, incapabil sa faca fata volumelor mai mari de apa.

Problema e veche. Se scrie despre ea de ani intregi.

Sistemul de canalizare este vechi de un secol, iar caseta colectoare de sub Dambovita nu poate sa preia si apele menajere si pe cele pluviale.

Sursa

Iarna n-o fi ca vara, ploaia n-o fi ca seceta, dar Bucurestiul sigur e Ada Kaleh cand ploua. Si daca vedem inca toate cladirile e pentru ca n-a plouat suficient.  Dar sa avem rabdare.

Eu as remarca doar un singur lucru. Din cei sapte primari ai Bucurestiului, 5 (cinci) sunt cel putin la al doilea mandat.

Voi stiti cum arata opozitia din Bucuresti? Cine cere socoteala administratiei orasului?  Aveti idee de cine se tem Sorin Oprescu si al lui Consiliu General cand lucrurile nu merg bine? Cand orasul e sub ape, de exemplu?

Raspunsul e simplu: de nimeni.  Iar asta trebuie sa se schimbe