în Centru

Sediul gunoiului

Sediul gunoiului

Despre Senatul României vorbesc. Plenul instituției tocmai a respins proiectul de lege privind înființarea Agenției de Naționale de Administrarea Bunurilor Sechestrate. N-au fost suficiente voturi

Rostul legii era să asigure o mai bună recuperare a prejudiciilor de la infractori. Pentru că suntem în situația în care, de bine, de rău, justiția mai prinde câte unul din peștii ăia mari despre care vorbea Gunther Verheugen acum 12-13 ani.

Asta e partea bună a poveștii. Partea rea e că pedepsele se scad din profit și infractorii rămân totuși cu milioanele de euro în conturi sau proprietăți. O afacere bună, cum ar veni.

Remarcam mai devreme că agenția asta e o soluție de compromis și că, odată înființată se va renunța greu la ea. Nu-s prea multe cazuri de instituții dispărute. Dar altfel nu se poate.

Laura Codruța Kovesi a explicat destul de clar care e problema:

„Obligatia noastra este sa identificam banii si bunurile, dupa care sa le sechestram. Le punem intr-o tava si oferim tava ANAF-ului. Cand hotararea judecatoreasca ramane definitiva si ANAF-ul trebuie sa execute efectiv aceste hotarari de condamnare”, a spus Kovesi la Digi 24.

Sefa DNA a precizat ca spera ca lucrurile se vor schimba in continuare, pentru ca DNA a indisponibilizat valori si bunuri in cuantum de aproape 190 de milioane de euro.

Aceste sume se tot aduna. Trebuie sa existe un moment zero in care statul sa inceapa sa execute sume si sa incaseze acesti bani la bugetul de stat. Daca Ministerul Finantelor nu se descurca cu acest lucru, atunci poate sa dea aceasta atributie institutiilor din sistemul judiciar, la Ministerul Justitiei sau la altii care vor sa faca asta”, a punctat procurorul-sef al DNA.

O nuanță importantă a votului de azi este că proiectul de lege aparține majorității parlamentare. Guvernul lui Victor Ponta și-a făcut datoria (recunoscând în trecere că ANAF e fie incompetent, fie răuvoitor). Teoretic, proiectul  ar fi trebuit să treacă. Nu a trecut, ceea ce arată fie ipocrizie, fie faptul că proaspăt alesul domn Dragnea nu își prea controlează partidul și partenerii.

Poate e bine să amintesc că în timp ce infractorii rămân cu banii, dl Tăriceanu, șeful Senatului, se ocupă cu salvarea democrației de prea multă justiție.

Senatul a mai pus azi o cărămidă la imaginea publică dezastruoasă a parlamentului. Practic, azi Senatul a mai furat o dată niște bani din bugetele publice.

Și adaug la suma evocată de doamna Kovesi și salariile senatorilor. Tot furt sunt și alea.

 

Comentarii

  1. […] V-ați enervat deja, știu, îmi cer scuze că v-am stricat marțea, mi-a stricat-o și mie Teodor Tiță, care s-a enervat înaintea mea aici. […]