în Centru

Site-uri de bine

Site-uri de bine

Circulă încă tot felul de liste cu site-uri bizare, tâmpițele sau de-a dreptul toxice. Ceea ce unește punctele de pe listele astea e tendința de contrafacere a realității, fie pe criterii ideologice, fie pe baza unei agende care n-are teribil de multe legături cu realitatea.

Nu mă apuc să contribui și eu la listele alea. E inutil și cred că site-urile din zona bizară a netului românesc există din cu totul alte motive decât, să spunem, propaganda rusească. Asta cu propaganda rusească ascunsă pe site-uri cu daci extratereștri e așa o explicație facilă ca e aproape amuzantă.

adevarul

O să încerc să fac un soi de contra-listă. Contraponderea în pozitiv la cele menționate mai sus.

Selecția pe care o fac mai jos are în vedere relevanța informațiilor publicate, coerența analizelor și abordărilor sau faptul că, în câteva cazuri, respectivele outlet-uri de media sunt prea puțin cunoscute deocamdată. În cel mai rău caz am avut în vedere simplul fapt că nu există ceva comparabil. Nu e neapărat un endorsement pentru respectivele redacții.  Ordinea e aleatorie.

pressone.ro – Condus de la Cluj de Mihnea Măruță, PressOne are uriașul avantaj al autonomiei. Pur și simplu respiră o abordare diferită. Asta e important pentru că, dacă ai răbdare să cauți interpretări pe marginea evenimentelor curente, o să descoperi că pe sutele de surse românești e o sărăcie înfiorătoare. Logica lui „dăm cum au dat și ăia” e dominantă și pustiitoare. Diferențele de abordare vin de prea multe ori din afara redacțiilor și asta îi face pe cei care gândesc în interiorul lor cu atât mai relevanți. PressOne nu publică știri ci duce unele dintre ele mai departe după ce au fost publicate de redacțiile mari. Și o face bine în cele mai multe dintre cazuri.

O chestie care îmi place mult la PressOne e și newsletter-ul sinteză care vine în (aproape) fiecare dimineață. Sunt sufocat de newsletters, ăsta e unul care mi se pare util. M-am abonat de bună voie și nu regret.

riseproject.ro – Până mai acum vreun an de zile, RISE Project se ocupa preponderent cu investigații transfrontaliere al căror impact pe piața internă era redus. Situația s-a schimbat iar RISE, deși nu a renunțat la salvarea lumii, e mult mai atent la subiectele din România și, foarte important, Moldova.

Se întâmplă ca, azi, RISE să dea drumul unui serial despre Gabriel Oprea, unul dintre cei mai toxici politicieni ai ultimei decade (și unul dintre cei mai protejați până nu demult). Citiți prima parte ca să înțelegeți de ce RISE face bine ce face.

RISE are particularitatea că e dependent de finanțări pe proiecte și din partea publicului. Dacă vă place ce vedeți, poate vă gândiți să donați.

profit.ro – Site de știri economice cu o curioasă aplecare către partea de justiție. A produs căteva exclusivități bunicele. Are, de asemenea, o echipă bună de editorialiști (libertarieni, mostly, dar măcar gândesc cu propria lor minte)

economica.net – Din nou economie. Economica face parte din colecția de produse media a lui Sebastian Ghiță însă reușește să nu aibă trăsăturile alea neplăcute. Din contră, chiar. Are o particularitate mai rară pentru publicațiile economice, și anume o oarecare aplecare spre a privi subiectele și din partea consumatorilor. Lectură obligatorie sau, măcar complementară celor pe care le aveți deja în listă.

basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei. Știu că poate părea curioasă alegerea asta, dar puteți să vă gândi la ea ca la organul de presă al celui mai mare partid al României. Dacă vi se pare că exagerez, vă atrag atenția că oamenii ăștia se pregătesc de modificarea Constituției și s-ar putea să și reușească. Nu cred că trebuie verificat zilnic ce are de zis BOR dar măcar din când în când, de control, tot ar trebui să aruncați o privire.

vice.com/ro/ – Varianta în limba română a Vice a debutat cu niște traduceri care, după ce deduceai pattern-ul, deveneau obositoare. Între timp, au început să producă conținut local și nu e chiar rău. Au meritul că sunt adesea contraintuivi. Vice-ul românesc nu e numai lifestyle, e și politică + social pe alocuri. Subiecte pe care le tratează uneori mai onest decât mainestream-ul. Dacă am eu informațiile corecte, Vice s-ar putea chiar extinde anul ăsta (video, anyone?), ceea ce mi se pare o veste bună.  Am pus Vice aici pentru că e nevoie de redacții disruptive. Vice e mic dar poate produce scurtcircuite mari. E un pariu pe care îl țin.

rfi.ro – Singurul site românesc cu conținut consumer care se ocupă cât de cât serios de problematica europeană, adesea plictisitoare, însă nu mai puțin importantă. RFI are avantajul podcast-urilor (sper că va veni și vremea lor în România) și dezavantajul unui stil mai degrabă neangajant care denotă pe undeva și un pic de aroganță. Asta nu îi face mai puțin utili.

treizecizero.ro – Aici o să fiu foarte subiectiv. Tenisul mă lasă rece. Și totuși am ajuns să citesc despre tenis. ba chiar să pierd vremea cu niște meciuri la televizor.

euractiv.ro  – Teoretic un site care ar trebui să acopere afaceri europene, practic un site de actualitate (canibalizând ușor site-ul frate hotnews) cu abordare foarte apropiată de ceea ce trebuie să fie presa obiectivă. Are inclusiv exclusivități din zona de știri interne. Euractiv este unul dintre cele mai re și răs-lansate site-uri din România. Până acum nicio formulă nu a mers strălucit. Acum pare să se fi găsit cumva rețeta corectă. Să vedem dacă rezistă așa.

casajurnalistului.ro  – Ca și Rise, Casa Jurnalistului trăiește din donații. Spre deosebire de Rise, accentul e pus pe reportaj deși uneori reportajul se face anchetă.  CJ se joacă mult cu mediul: amestecă deștept text, sunet, video și fotografii. Scriitură bună, muncită, utilă. Cade uneori în ceea ce aș eu aș numi păcatul matricei (deși subiectele sunt diferite, textele par scrise de aceeași mână), dar asta ar putea să fie o interpretare subiectivă.

E greu de imaginat cum ar fi arătat presa din ultimii ani fără verva, entuziasmul și încăpățânarea celor de la Casa Jurnalistului. Peste 20 de ani se va povesti despre ei la fel cum se povestește acum despre haiducii de la începutul anilor 90 care făceau ziare din nimic și schimbau lumea fără să își dea seama.

Mențiuni: 

Republica.ro – Refugiați de pe Planeta Gândul. Prea devreme pentru orice concluzie serioasă. Deprimanta lor pagina lor de Facebook  e plină de „Merită să dai share”, „Un text impresionant”, „Distribuiți acest text” blabla. Știu de ce fac asta, dar cred că puteau să se abțină.

dela0.ro – Atunci când scriu, scriu serios și sunt de găsit acolo subiecte bune. Uneori fac și video care arată surprinzător de competent. Scriu însă rar și au stil cumva prea stufos.

bn24.ro – Politică, alertă și neplictisitoare. Făcut de câțiva ziariști care scriu din anii 90, BN24 are dezavantajul că oamenii ăia nu își pot lua concediu. Își iau concediu, site-ul intră în adormire. Dureri de creștere, sper.

Later edit: Îmi atrage atenția Vali că n-am dat niciun link la nicio compilație cu daci extraterestri. Are dreptate. Un efort serios (si, foarte important, lipsit de presupuneri conspiraționist-geostrategice) e de găsit aici.  Nu mi-e clar cine l-a făcut, dar, dar dacă aflu revin și cu completarea respectivă.

(sursa foto)

 

Comentarii