în Centru

Sunteți proști?

Sunteți proști?

50 (cincizeci) de comunicate a publicat DNA numai în luna noiembrie. Rețineri, arestări, trimiteri în judecată. Primari, inspectori antifraudă, parlamentari, mulți polițiști, un manager de spital și mulți alții. O întreagă menajerie din interiorul căreia se detașează figura doamnei Alina Bica cea care, până la arestare, conducea Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

În alegerile care tocmai s-au încheiat corupția a fost din nou subiectul principal. În grila de interpretare a presei străine și a unei părți din cea românească, dl Victor Ponta a pierdut pentru că nu a dat semne că poate sau că vrea să stăvilească cancerul care macina administrația românească.  Dimpotrivă chiar.

Un semnal tardiv că se poate și altfel a fost retragerea proiectului de lege privind amnistia la scurt timp după turul doi al prezidențialelor.

Gestul lipsit de entuziasm dar totuși rapid al Parlamentului a fost în același timp un semnal de alarmă pentru orice demnitar sau doar simplu funcționar supus tentației.

Și totuși.

Potrivit DNA, la doar câteva săptămâni de la decizia deputaților,  Marian Bîgiu, președintele Consiliului, Județean Buzău, consideră că e un bun moment să încaseze o șpagă.  

Întâmplarea a avut loc week-endul trecut, în ajun de Moș Nicolae.

sursa

Întelegea dl Bîgiu contextul? Eu zic că da. Și dacă nu el, apropiații săi sigur aveau o idee. Un citat din stenogramele intrate în posesia Mediafax

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: L-ai mai întrebat ceva? L-ai întrebat? Că, ce?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Mă duc să…

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Da’ nu înţelegce zici! De ce zici….?.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: E periculos acuma cu toate nebuniile astea la televizor…

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Şi n-ai, n-ai discutat? Nu ţi-a făcut vreun semn dacă e vreo problemă ceva? Sau nu e?”

„E periculos”, da?

În treacăt fie spus, președinții și vicepreședinții de Consilii Județene sunt o specie aparte de clienți ai procurorilor și inspectorilor de integritate. Harta CJ-urilor conduse de persoane investigate sau trimise în judecată e destul de clară

sursa

În condițiile astea, stai să te întrebi ce o fi în mintea lor. De un sentiment al impunității nu poate fi vorba.  Din multele comunicate ale DNA trebuie să fi ajuns măcar câteva la ei. Fie și doar acelea care îi priveau pe colegii și partenerii lor politici și de afaceri.

Aroganță poate? Sunt cu toții cartofori și, în căutare de mize mari, își joacă libertatea? Sunt nerăbdători? E vreo presiune socială care îi împinge să riște? Un concurs – Campionatul Național de Șpagă-Viteză?

Sau e doar  sfânta prostie care îî trimite unul câte unul în tribunale, aresturi și pușcării? Și dacă nu sunt ticăloși  ci doar  niște proști amorali, limitați și ridicoli?

Eduard Șevarnadze, fostul președinte al Georgiei, a spus la un moment dat că eradicarea corupției nu e suficientă pentru a menține un stat funcțional. Avea probabil dreptate. Probabil nici eradicarea prostiei.

Dar e totuși un pas înainte.

 

Comentarii

 1. A. spune:

  O singură rugăminte: hai să renunţăm împreună :) la „dar totuşi”. Sună ca „doar numai”.

   
  1. Teo spune:

   Va trebui sa probezi „împreuna” ăla 😛

    
 2. A. spune:

  Ar mai fi o variantă: poate că nu sunt proşti, poate chiar le place, vorba bancului! Ca împătimiţii ruletei ruseşti.

   
  1. Teo spune:

   Evident ca le place. „Am vazut si imbecili fericiti” 😛