în Centru

Teo, ai umplut țara de maneliști! Sper să mori într-un atentat la metrou

Teo, ai umplut țara de maneliști! Sper să mori într-un atentat la metrou

Sunt obligat să recunosc că n-am anticipat furia anti-refugiați când am scris primul text. Când l-am scris pe al doilea eram relativ pregătit pentru valul de lături.

Am rămas totuși cu unele mirări. Le trec aici pe scurt:

– Foarte mulți oameni care vorbesc de islamizarea României scriu din Spania sau Scandinavia. E o ironie fantastică aici. Imigranți care se tem de imigranți.

Știu, veți spune că oamenii ăștia văd efectele valului de imigranți la fața locului. Sunt adesea citate exemple ca Marsilia, Londra, etc. Le-am văzut first hand pe astea. Ba le-am și trăit o vreme.

Cei mai mulți dintre oamenii ăia sunt la a doua chiar a treia generație, proveniți din foste colonii. E un eșec istoric al țărilor respective, care are aspecte sociale și mai puțin religioase. Religiozitatea e un simptom recent al unor neadaptați social. Sunt celebre și bine documentate cazurile de extremiști care nu cunosc Coranul. Revenind, radicalizarea unora dintre ei e aproape imposibil de prevenit. Dar insist asupra aspectului ăsta: „sunt cetățeni”.

– Pare să prevaleze opinia că societățile gazdă sunt în pragul prăbușirii. Nu e deloc așa. Societăți care au rămas în picioare după două războaie mondiale, unul rece și nenumărate crize economice, nu se vor prăbuși din cauza unui val de imigranți sau refugiați. Temerile astea sunt exagerate și, pe alocuri, interesate. Sunt destule curente ideologice care profită de confuzie și alimentează frici.

– Am bănuiala că bună parte din temerile astea vin din neinformare. Am o teorie mai veche, pe care o tot spun prietenilor mei: nu informația lipsește ci ierarhizarea și contextualizarea. Acolo e baiul major. În țări ca România, unde presa e aproape prăbușită, prea puțini se mai obosesc să creeze narațiuni coerente și corecte.

– „Teo, te citește Patriarhul”, mi-a spus cineva după ce BOR a dat un mesaj de susținere pentru refugiați, la o zi după ce  mă plângeam aici că bisericile nu fac nimic pentru stăvilirea discursului nedocumentat și toxic care domină zilele astea. Spune Patriarhul:

Vedem în aceste zile cum, în Europa, refugiații din Siria și din alte țări ale Orientului vin pentru a scăpa de violență și pentru a supraviețui. De aceea, noi trebuie să educăm tineretul în spiritul păcii, al conviețuirii pașnice, al respectului reciproc dintre diferite religii și diferite culturi”

Nu știu dacă mă citește Patriarhul, e flatant, dar, dincolo de asta, nu am suficiente cuvinte pentru a sublinia importanța mesajului PF Daniel. Cine citește blogul ăsta sau mă cunoaște, știe prea bine că sunt orice, dar nu un apropiat al vreunui cult, recunoscut sau nu.

– Ca în orice dezbatere publică, diverse grupuri de interese încearcă să capteze discursul. Am văzut tot felul de teorii, că e o conspirație americană, un rusească, iluminatti, evreii, etc. Până ne lămurim, toate astea sunt idei respinse de almanahul Perpetuum Comic ’89.

– Am văzut nenumărați oameni, altminteri raționali, distribuind voios link-uri de pe Britain First. Un pic de discernământ n-ar strica. Nu știu dacă împrăștiind propaganda cu valențe naziste a unei fascii britanice care urăște, printre alții, românii din UK e foarte inteligent. Tind să spun că nu.

– Exasperată, o doamnă din Spania îmi dorea după articolul precedent să mor într-un atentat la metroul din București. Nu pot decât să îi transmit (încă o dată) toată iubirea mea onestă și dezinteresată.  La fel și altora cu mesaje asemănătore. E singurul răspuns posibil. Nimic nu descumpănește mai mult.

-Orice urmă de supărare se duce însă după comentarii ca ăsta:

teo manea

Îi mulțumesc domnului. Am râs cinci minute neîntrerupt.

– Reacția oficială a României îmi pare palidă. Tocmai l-am citit pe premier care dă un mesaj calm, așa cum se cuvine, de altfel. Totuși, dacă avem pretenții să avem voce în Europa, poate n-ar strica un pic de pro-activitate. Zic și eu.

Insist în continuare că nu avem încă o problemă cu refugiații. NU. O. AVEM. Și îmi place să cred că suntem totuși mai rezistenți la influențe culturale decât ne dăm voie să credem. Nu de alta, dar de 200 de ani ne tot occidentalizăm și nu suntem acolo. Nu o să ne islamizăm în 20.

Altfel, urmărind știrile, mi-a trecut prin minte că această criză a refugiaților este Srebrenica generației noastre. Când aveți timp, citiți un pic despre lașitatea occidentală care a băgat mii de oameni în pământ în războiul din Iugoslavia. E o crimă și când nu previi. Spectatorii împart vinovăția cu făptuitorii.

reuters FYROM (800 x 470)

(sursa foto / tot acolo găsiți și un formular de donații, if you feel like it)