în Centru

„There is no Grexit”. Deocamdată

„There is no Grexit”. Deocamdată

Eurogrupul și Grecia au ajuns la o înțelegere. Deocamdată Grecia rămâne în zona euro, iar toți participanții la negocieri arată ca după o beție cruntă terminată într-o încăierare generală din care nimeni nu își mai aduce aminte detaliile.

Alexis Tsipras va trebui să justifice în fața grecilor prevederile din acord pentru care s-a angajat în fața Europei. Nu e nimic în acel acord care să arate a ceva ce un partid de stânga ar considera binevenit. „Va fi dificil”, a spus grecul acum câteva minute din spatele cearcănelor.

Europa și-a amânat dezintegrarea, dar capitalul politic pierdut e semnificativ. În subsidiar, Germania și-a asigurat priviri suspicioase din partea sudului european pentru următorii 20 de ani. Aseara, pe Twitter, unul din hashtagurile cele mai folosite era #thisisacoup (asta e o lovitură de stat). Inclusiv în Germania. Până și Der Spiegel, publicație germană, avea un titlu care, tradus aproximativ, suna cam așa: „Catalogul cruzimilor”

Nu își face nimeni iluzii. Antipatia nordicilor și a unei părți din estici față de Grecia nu a murit. Ba chiar primește combustibil. Finlandezii erau cât pe ce să își piardă guvernul din cauza neînțelegerilor privind poziția oficială la negocieri.

Însă, în același timp, crește și antipatia față de Germania. Și teama. BBC relata mai devreme că francezii nu au fost tocmai reținuți în discuțiile de azi-noapte.

În fapt, săptămânile astea au fost atât despre salvarea unei țări aproape imposibil de salvat cât și despre limitarea puterii în creștere a Germaniei. Toate astea sub umbrela salvării Europei ca proiect și model funcțional.

Până la urmă, s-a obținut doar o amânare. Niciuna dintre liniile de demarcație care s-au văzut zilele acestea nu a dispărut odată cu acordul de azi-noapte. Au fost doar ignorate.