în Centru

Traian bate câmpii Australiei

Traian bate câmpii Australiei

traian

A făcut senzație zilele astea un articol care anunța că „la Bruxelles a fost interzis Crăciunul”. O decizie care ar fi putut fi plauzibilă dacă ar fi fost luată prin Brunei sau Somalia, dar și atunci ar fi fost nevoie de măcar o sursă credibilă. Cu toate astea, s-a împrăștiat ca focul și, pentru o zi-două, în România s-a ținut doliu în memoria Crăciunului belgian.

Vreo câțiva ziariști s-au obosit totuși să verifice dacă la Bruxelles s-a interzis ceva și n-au găsit nimic. Dar prejudecata fusese alimentată și, sunt sigur, mai sunt încă destui rătăciți care cred că Santa Claus a fost răpus în războiul identitar din Belgia.

Mă rog, faptul că una din marile sărbători religioase creștine poate muri pe bloguri, răpusă eventual de musulmani stângiști gay, face parte din farmecul discret al internetului. E dreptul oricărui posesor de wi-fi și tastatură să sacrifice simbolic ce vrea el, dacă atât îl duce mintea. Mintea, cine știe ce calcul politic sau mecanism psihologic care îl îndeamnă să își alimenteze fricile lui sau, cu ticăloșie, pe ale altora.

Mai neplăcut e când în capcane dintr-astea pică oameni care, teoretic, sunt obligați să fie raționali și responsabili. Enter Traian Băsescu:

ARE DREPTATE!!!
Julia Gillard este fost Prim-ministru al Australiei.
Citez din discursul Doamnei Gillard: IMIGRANȚII TREBUIE SĂ SE ADAPTEZE. Este o problemă de tip „TAKE IT OR LEAVE IT”. Am obosit ca această naţiune să îşi facă atâtea griji dacă nu cumva ofensează unele persoane venite aici recent sau cultura lor…
Cultura noastră s-a dezvoltat timp de peste două secole,
după atâtea zbateri, încercări şi victorii ale milioanelor de
bărbaţi şi femei care au căutat libertatea.
Vorbim engleza, nu spaniola, libaneza, araba, chineza,
japoneza, rusa sau altă limbă. Deci, dacă doriţi să faceţi parte
din societatea noastră, ÎNVĂŢAŢI LIMBA NOASTRĂ !!
Cei mai mulţi australieni cred în Dumnezeu. Nu este vorba
despre «dreapta creştină» sau «presiuni politice», este o
realitate faptul că această naţiune a fost fondată de bărbaţi
creştini şi femei cu principii creştine. Este, cu siguranţă,
adecvat de a afişa această realitate pe pereţii şcolilor noastre!
Dumnezeu vă deranjează? Dacă DA, vă sugerez să luaţi în
considerare o altă parte a lumii pentru a trăi acolo, pentru că
Dumnezeu este parte a culturii noastre.
Acceptăm convingerile voastre, fără întrebări. Tot ce vă
cerem este să respectaţi convingerile noastre, să trăiţi în pace
şi în armonie cu noi.
Aceasta este ţara noastră, pământul nostru şi stilul nostru
de viaţă, de care vă oferim posibilitatea de a vă bucura. Dar,
din momentul în care începeţi să vă plângeţi, să gemeţi şi să
bombăniţi despre steagul nostru, angajamentul nostru,
convingerile noastre creştine sau stilul nostru de viaţă, vă
încurajez să profitaţi de o altă mare libertate australiană: «DREPTUL DE A PLECA» . Dacă nu sunteţi fericiţi aici, ei bine, plecaţi! Noi nu v-am forţat să veniţi! Aţi venit de bună voie, atunci acceptaţi ţara care v-a acceptat aşa cum sunteţi!
PS – Sunt convins că aceasta este abordarea corectă pentru România, dar şi pentru UE.

În original aici

Nici nu știu de unde să încep. Poate cel mai important lucru este că mesajul citat mai sus este fals. Un hoax. O farsă. O glumiță. O prostie. O aiureală. E foarte ușor de verificat asta.

Al doilea lucru e că farsa nu e nici măcar nouă. Conținutul ei a fost atribuit și altor politicieni  australieni (Kevin Rudd, de exemplu).

În al treilea rând, e cumva scary gândul că așa își articulează viziunea despre lume un lider român de partid. După tâmpenii preluate aiurea de pe internet. După efemeride.

În fine, dacă e să găsesc o parte bună, aș zice că accesul liber la contul de Facebook îl mai lasă pe Traian Băsescu fără aura aia de fost președinte care vorbește despre sine la persoana a treia. Încet-încet se face și el efemeridă. Ca prostiile pe care le publică pe internet.

PS Mai jos, o bucată de interviu cu d-na Gillard. Dacă aveți răbdare să o urmăriți, o să vedeți că e totuși mai complexă, mai nuanțată și mai responsabilă decât îi dă credit un troll bătrân din estul Europei care devine tot mai dificil de luat în serios