în Centru

USR – caprioara in lumina farurilor

USR – caprioara in lumina farurilor

Premierul Ciolos o sa anunte zilele astea un soi de plan de guvernare (un „pact”) disimulat intr-un soi de miniproiect de tara pe termen scurt. Cei 15 mii de specialisti de odinioara sunt acum cativa tehnocrati competenti si 100 de idei, dintre care unele se aplica deja. 

 Vor fi acolo diverse chestiuni de bun simt, unele vor enerva un pic PSD-ul, dar nimic care sa provoace cine stie ce scandal major.
 
In planul comunicarii o sa asistam iar la povestea cu PSD-Cel-Rau si Ciolos-Cel-Bun. O vedem deja de luni intregi intretinuta in fel si chip. 
 
Dar povestea acolo e alta. Nu e despre Ciolos, ci despre PNL.
 
In fapt, proiectul respectiv este o operatiune destul de complexa de salvare a PNL-ului care pur si simplu nu se poate descurca singur. E necredibil, face gafe si pare secat de orice energie vitala. De aceea PNL este principalul promotor al proiectului Ciolos si principalul sau beneficiar. Daca reuseste, guvernul urmator va fi al sau. Daca nu, isi va pune problema mentinerii statutului de „partid mare” secat de puteri, sub o majoritate PSD zdrobitoare.
Astfel, ca un inecat, PNL depinde de o mana de ajutor externa care nu are niciun fel de legatura directa cu procedurile sale interne, cu resursele umane pe care si le-a cultivat sau cu orice urma de autonomie pe care un partid cu pretentiile sale ar trebui sa o aiba. 
In filmul asta, avem si un al doilea actor care isi joaca supravietuirea pe un termen chiar mai scurt decat PNL.
USR, partid cu structuri inca neterminate si netestat la alegeri nationale, va fi presat sa se alature neconditionat „pactului”. Problema lor este ca si-au construit discursul pe coordonatele  „partid nou vs partide vechi”, „morala noua vs moravuri vechi”, „proaspat vs expirat” etc.
 
USR se vede astfel pus in situatia bizara de a fi zugravit drept nihilist sau anarhist etc daca nu sprijina ferm „proiectul”. Daca insa il sprijina, isi cam anuleaza tot discursul construit in lunile din urma cu atata munca. Ce rost are sa votezi USR, daca partidul devine un fel de anexa de cadre a  PNL? 
Caprioara in lumina farurilor, USR incepe sa priceapa incet-incet cum e politica mare. Va avea nevoie de multa indemanare sa iasa din capcana pe care PNL i-o intinde mai abil decat i se da credit. Daca PNL joaca pentru guvernare, USR joaca pentru a-si justifica existenta.
Si e un pas mic pana inapoi in irelevanta. Pe Fuego l-au pierdut deja.