în Centru

Alegeri locale într-un singur tur. Verdict: bullshit

Alegeri locale într-un singur tur. Verdict: bullshit

PNL plătește acum un soi de taxă pe ipocrizie după ce s-a trezit în al doisprezecelea ceas să insiste pentru alegerea primarilor în două tururi. Am mai spus o dată, e irelevant calculul pe care și-l face un partid, câtă vreme rezultatul este unul bun.

Principalul argument folosit de adversarii unei schimbări legislative e că mișcarea e neconstituțională.

Nu spune asta Constitutia. (…) Cine poate stabili daca cu sase luni e democratic si cu cinci luni nu e democratic. Democratia nu se masoara nici in luni, nici in zile, democratia se masoara in lucruri bine facute”, a declarat Zegrean. El a admis ca pot fi facute modificari cu mai putin de un an inaintea alegerilor, daca nu sunt afectate anumite drepturi. “Un tur sau doua tururi sau zece tururi este o optiune politica. Constitutia spune ca trebuie sa fie alegeri libere, periodice si corecte. De aici incolo este la latitudinea politicienilor sa stabileasca

(sursa)

Citatul de mai sus îi aparține președintelui Curții Constituționale. Nu cred că e loc de nuanță, acolo. Pur și simplu constituția n-are nicio treabă cu modalitatea tehnică de desfășurare a alegerilor, câtă vreme nu se restrânge aria de aplicare a unor drepturi. Or în cazul ăsta e vorba despre extindere. Alegerea primarilor în două tururi este o modalitate de a asigura o reprezentatare mai bună populației care votează.

Ce spun adversarii unei modificări a legii.

Este o cerere neconstituțională. Doamna Gorghiu, înainte de a spune, ar trebui să vadă deciziile Curții Constituționale, care și în 2012, dar și acum un an a spus un lucru foarte clar: cu un an înainte de alegeri, fie că discutăm de alegeri locale sau parlamentare, legislația electorală nu poate fi modificată, în sensul avantajării unui anumit partid politic. Punctul de vedere al doamnei Gorghiu putea fi susținut în Comisia pentru modificarea Codului electoral, care un timp a fost condusă de domnul Voicu. De ce atunci nu au avut un astfel de punct de vedere? E o întrebare la care mi-e greu să răspund”

Florin Iordache PSD

Am stabilit deja că dl Iordache bate voios câmpii. A spus-o dl Zegrean cu subiect și predicat. Ceea ce nu se spune deloc zilele astea e că avem un precedent.

4 martie 2008 . Luminița Pârvu de la Hotnews scria așa (sublinierea e a mea):

Dupa mai bine de sase ore de dezbateri, declaratii demagogice si aparatii televizate in timpul sedintei de plen, deputatii au adoptat, marti, votul uninominal cu 231 de voturi pentru, 11 impotriva (PRM) si 18 abtineri (UDMR)  Teoretic, votul uninominal ar putea fi aplicat la alegerile parlamentare din 2008, asta in cazul in care proiectul de lege nu va fi contestat la Curtea Constititionala, asa cum ameninta PRM si PC. Marele castigator de marti e PSD, care si-a impus doua puncte de vedere: pragul de 5% si uninominalul pentru sefii Consiliilor Judetene.

13 martie 2008. Presa locală își citește horoscopul și află că, la presiunile PSD (din care face parte și dl Iordache citat mai sus), s-a pricopsit cu baroni locali aleși uninominal.

Legea votului uninominal a trecut ieri de Curtea Constitutionala si a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, din Suedia. În aceste conditii, este foarte posibil sa avem baroni locali pe viata prin alegerea lor intr-un singur tur.

Prevederea reprezinta o victorie a baronilor in Parlament. La noi si-au anuntat batalia pentru Consiliul Judetean baronul Marian Oprisan si liberalul Nini Sapunaru, in timp ce democrat-liberalul Jan Vraciu este indecis desi i se forteaza candidatura Curtea Constitutionala a decis ca legea privind introducerea sistemului de vot uninominal pentru alegerea parlamentarilor si sefilor de consilii judetene este constitutionala. Astfel, principala prevedere contestata, alegerea presedintilor de consilii judetene intr-un singur tur, va deveni realitate pe 1 iunie, atunci cind va avea loc primul tur al alegerilor locale.

1 iunie 2008. Alegeri locale desfășurate după noua lege. De la adoptarea în Parlament și până la aplicarea ei în teren trecuseră mai puțin de trei luni.

Imoral? Nu, pentru că dădea dreptul oamenilor să aibă un cuvânt mai greu de spus în cazul alegerilor pentru un foarte important post la nivel local/regional (președinte CJ).

Anticonstituțional? Nici vorbă.

Astăzi avem cam aceeași situație. Dacă ar avea un pic mai mult curaj, PNL ar trebui să riște inclusiv stabilitatea guvernului. Vin alegeri în care va trebui să arate că nu se teme de PSD. Alegerile în două tururi sunt un bun început de bătălie. E o iluzie că acest dolce far niente va dura teribil de mult.