în Centru

„Americanii-s de vină”. Varianta Traian Băsescu

„Americanii-s de vină”. Varianta Traian Băsescu

traian

M-a surprins intervenția ambasadorului SUA. Numai nu a spus să rămânem în Piață. Asta au făcut cu Egiptul. A plecat Mubarak și au venit Frații musulmani. E greu de înțeles.

Pot fi și politici în care aliații vor să te vadă slab, ca să le mănânci din palmă, să te folosească. În timpul meu, nu au îndrăznit să facă astfel de politici.

Traian Băsescu, fost președinte al României, 8 noiembrie 2015 (sursa)

Ce a spus de fapt ambasadorul american, Hans Klemm:

Ultimele zile au fost atât dinamice, cât şi foarte emoţionante. Transmitem din nou condoleanţe pentru decesele tragice din data de 30 octombrie şi din zilele care au urmat. Aplaudăm exercitarea paşnică a libertăţii de exprimare şi întrunire şi îi încurajăm pe toţi românii să rămână implicaţi în procesul civic

În engleză aici.

Să rămână implicați în procesul civic, da? Adică să continue să fie interesați de ceea ce se întâmplă cu România. Să participe la dezbaterea publică. Să ceară lucruri, să propună soluții, și, în general, să nu se transforme iar în insule. În niciun caz dl Klemm nu a sugerat primăvara arabă și cocktail-uri Molotov.

Aș vrea să spun că sunt mirat. Dar scriam așa pe la începutul lui septembrie:

O zonă neocupată e o oportunitate. Mă aștept ca, în lunile următoare, Traian Băsescu să potențeze frici și să sintetizeze un soi de izolaționism de cetate asediată. Așa cum azi îl auzim vorbind de sirieni care ne amenință ortodoxia, o  să îl auzim vorbind despre capitalul românesc dezavantajat în fața celui străin, despre patriotism în sens etnic, despre necesitatea de unire într-un spirit exclusiv și suspicios față de orice nu e inclus într-o definiție limitată. Va fi rusofob, euro-sceptic, pro-american oportunist și prudent. Toate la un loc

Nicio mirare, așadar. Dl Băsescu își continuă lupta pentru ocuparea spațiului lăsat liber de Vadim Tudor, Dan Diaconescu și dacii liberi, un spațiu pe care partidele centriste se feresc inteligent să intre.

După dezastrul de la Colectiv, speră că o să aibă și mai multe șanse. Însă nu cred că a înțeles tocmai bine strada. ceea ce îmi arată că i s-au cam tocit instinctele. Și, btw, dacă cineva dă mesaje destabilizatoare, eu cred că acela nu e ambasadorul american ci politicianul român izolaționist.

Altfel, dacă trăim vremuri în care Tudor Chirilă iese din umbra în care a stat ani de zile, de ce n-ar avea voie și Traian Băsescu să fredoneze în prime-time: „Americanii-s de vină, f….-i în gură să-i f.t„? E o țară liberă.