în Centru

Aproape-Premierul PNL

Aproape-Premierul PNL

PNL şi-a lansat recent programul de guvernare. Un fel de tentativă de revenire din pumni, după ce guvernul în funcţie a dat lovitura în termeni de PR cu propunerile pentru noul Cod Fiscal.  Pentru cine n-a apucat să citească ideile liberalilor, un rezumat e de găsit aici.

Aş fi dat un link către site-ul PNL, dar pe homepage-ul pnl.ro se duce încă lupta pentru câştigarea preşedinţiei României. La căutare am găsit un discurs al lui Vasile Blaga şi cam atât. N-am avut răbdare de mai mult.

Senzaţia generală e de grabă, încropeală, precipitare. Iar performanţa lui Cătălin Predoiu, propunerea de premier a liberalilor, e, cum zice francezul, underwhelming. Aici e de găsit un text care sintetizează destul de bine, dezamăgirea provocată atât de program cât şi de premierul-în-aşteptare.

predoiu

L-am tot urmărit în ultimii ani pe dl Predoiu. Stângaci în apariţiile publice, un pic lozincard, excesiv de prudent şi neinspirat atunci când îşi alege  interlocutorii, Cătălin Predoiu are un singur mare merit ca politician şi acela izvorât mai degrabă din partea profesională a biografiei lui: adoptarea noilor coduri elaborate în perioada cât a fost ministru al justiţiei în guvernele Tăriceanu şi Boc.

Era cât pe ce să fie ministru şi în guvernul Ponta dar hardcore-ul PSD a vrut altceva. Mai pe la începutul anului trecut era , de asemenea, aproape candidat la preşedinţie dar s-a ales praful şi de ambiţia asta. Era să fie. Acest aproape-a-reuşit e, în opinia mea, trăsătura definitorie a activităţii publice a lui Predoiu. Un politician care nu inspiră, nu convinge şi nu pare convins.

La minusuri se pot trece poveştile încă neverificate ale fostului broker Sima (refugiat prin Elveţia). Sunt doar nişte pseudo-memorii unui om care are poliţe de plătit, însă, câtă vreme ieşirile publice ale premierului wannabe sunt aşa cum sunt, greutatea lor creşte.

De fapt, confortabil şi incolor, Cătălin Predoiu e alegerea perfectă pentru a încasa lovituri de la PSD şi societatea civilă până când PNL îşi va anunţa premierul real.  Pentru că, aşa cum arată acum, Predoiu are şanse minime spre negative să mai devină vreodată şef al guvernului. Susţinerea politică e subţire, cea publică inexistentă.

Cătălin Predoiu e lăsat să creadă că va fi premier. Şi el alege să viseze.

Urmăriţi-l cu atenţie pe Klaus Iohannis în momentele în care discută despre un eventual guvern PNL. Tradiţionalul deja non-entuziasm al preşedintelui se transformă în mormăială când se ajunge la nume.

Iohannis e cel care a decis fără multe discuţii componența ne-pedelistă a actualei conduceri a partidului. Atunci nici măcar nu avea atribuţii.

Ca preşedinte, însă, este obligaţia lui să numească premierul. Dacă e să pun un pariu, acesta ar fi că nu îl va alege pe Cătălin Predoiu. Sau, dacă o va face, va fi pentru un interimat cu obiective clare.

De altfel, între 6 şi 9 februarie 2012, Predoiu a fost premier interimar. Vârf de carieră. Aproape-premier.