în Centru

Cercul

Cercul

Moldova pare sa se indrepte spre o victorie a anti-europenilor. 

Se contureaza un castigator in Partidul Socialist pro-rus. Dupa primele rezultate partiale, socialistii par sa fie principalul partid al Moldovei, urmat de comunisti. Un al treilea partid comunist „reformator” are si el are sanse vagi sa treaca pragul electoral de 6%.

Prieteni care cunosc mai bine situatia de la Chisianu imi spun ca decizia de excludere din cursa a Partidului Patria (pro-rus, aventurier) si fuga ulterioara liderului Renato Usatai la Moscova au contribuit semnificativ la rezultatul socialistilor.

Oricat de bizar ar parea, nu poate fi exclusă o coaliție centrista din care sa facă parte si comuniștii lui Vladimir Voronin. Insa calcule de felul asta sunt deocamdata premature.

Si, indiferent de coalitii, per total moldovenii par sa se mențină la o distanța politicoasa de Europa, „mandri ca sunt moldoveni” in țara lor pe care eu nu încetez sa o numesc teritoriu cu statut neclar delimitat de granițele statelor vecine.

Pentru moldoveanul de rand e cam asa:

Alegerile astea (indiferent de orientarea guvernului care va rezulta din ele) sunt totusi o veste neplacuta pentru Romania, care, culmea, pare o insula de normalitate in regiune. Votul pro-rusesc e masiv si nu poate fi ignorat, indiferent de cine castiga runda asta.

Cercul din jurul Romaniei se completeaza asa: o Ucraina aflata in razboi civil, o Ungarie alunecand  discret spre autoritarism, o Serbie in zona gri si cu loialitati conflictuale si o Bulgarie confuza din care nici bulgarii nu pricep mare lucru.

Daca ar fi un compartiment de tren, claustrofobia ar fi garantata.

Fugarul Usatai spunea la un moment dat, mai in gluma, mai in serios ca ar vrea sa construiasca un zid la granita cu Romania. Dupa alegerile astea, ne-am putea intreaba daca ideea micutului aventurier nu are totusi unele merite.

La multi ani Romania! Respira adanc!

 

Actualizare 9.00: Socialistii raman castigatori dar, overall, asa numitele partide pro-europene (PLDM, PD si PL) au majoritatea. Voronin si comunistii lui cad pe locul trei.

Cu 10 la suta din voturi ramase de numarat, avem o majoritate pro-occidentala fragila, ne-entuziasmanta si neconvingatoare. Au contribuit foarte mult numarul urias de voturi anulate si stabilirea unui prag electoral nefiresc de mare care i-a tinut pe comunistii reformati in afara parlamentului.

Vor fi analisti care vor pretinde ca s-a votat pro-Europa.  N-a fost asa. Pro-europenii au castigat, poate, alegerile dar au pierdut votul popular.

 

 

Comentarii

  1. Daniel A. spune:

    Se vede c-am avut președinte marinar:)