în Centru

Cum să ratezi Bucureștiul și să înveți ceva din asta

Cum să ratezi Bucureștiul și să înveți ceva din asta

Mai toate partidele mici/noi au ratat ținta de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor la București. Excepția notabilă e Uniunea Salvați Bucureștiul, platforma din spatele lui Nicușor Dan.

M10, Noua Republică, Platforma de Acţiune Civică a Tinerilor (PACT) şi Uniunea Creştin Democrată (UCDR) au anunțat ieri că vor depune candidaturi cu doar 3 semnături pentru a putea contesta ulterior la CCR legea electorală prea restrictivă.

Câteva observații:

– Felul în care s-au prezentat aceste partide în perioada electorală denotă un oarecare amatorism. Cu riscul de a-mi supăra niște amici care au ales politica, îmi mențin această opinie până în pânzele albe. Nu poți să te bați cu elefanții înarmat doar cu un cont de Facebook. Pur și simplu nu poți.

– Decizia de a contesta la CCR e o idee bună. Poate n-ar fi trebuit să aștepte ca un jurnalist să le arate calea. Până la urmă, ei sunt politicienii, nu Liviu Avram.

– Pe fondul ăsta, decizia independentului Ciucu de a părăsi M10 e mai degrabă o alegere rațională decât o trădare

– Mi se pare stupefiant că au reușit să se adune pentru a se plânge de legislație dar nu au reușit să se pună de acord pentru sprijinirea candidatului cel mai apropiat de valorile lor. Cel mai mic numitor comun. Asemeni micilor partide comuniste de la începutul secolului trecut, formațiunile noi din București preferă să se acuze unele pe altele de deviaționism și lipsă de pragmatism, ignorând marșul spre victorie al adversarilor din mainstream.

-Adevărul simplu e că unii vor candida și alții nu. Decizia cu privire la cine pune ce condiții e foarte simplă și ea. Altfel spus, cei amintiți mai sus nu prea sunt în situația să pună condiții. Strategia lor a eșuat și, dacă vor să contribuie cumva, sunt obligați să îi ajute pe aceia care sunt în cursă.

-Eșecul sus-amintiților nu spune nimic despre tensiunea din aer. Nemulțumirea față de partidele mari e ușor de sesizat și dacă acestea au să câștige Bucureștiul, asta se va întâmpla atât din cauza legislației cât și a lipsei de viziune, resurse și strategie a celor mici. (Ignor aici voit scenariul cu două tururi. Vorbim despre când/dacă se va întâmpla).

-O eventuală victorie a PNL sau PSD nu va face decât să amâne un moment de cotitură. Nu îl anulează. Doar îl amână.

Am mai zis, anul ăsta o să avem parte de entertainment.