în Centru

Domnul Dragnea se transformă

Domnul Dragnea se transformă

 

Liviu Dragnea, supremo-ul PSD, e un personaj care merită atenție și dincolo de bancurile cu zombies tele-olteni.

E ambițios, are un discurs politicos-ironic decent, îi lipsesc violențele de limbaj și e mai aproape de Miron Mitrea decât de Victor Ponta. La fel ca și Miron Mitrea, are mustață și e mai competent politic decât i s-a dat credit inițial.

A lucrat cu răbdare până a ajuns în vârful partidului și acum trece printr-un soi de proces de transformare/legitimare care devine un soi de marcă comercială a PSD.

PSD e, de altfel, singurul partid care încearcă să învețe din lecțiile ultimelor alegeri prezidențiale. Întotdeauna a făcut-o dar a făcut-o reticent și reticența s-a trasformat în dezastru de cele mai multe ori (Năstase, Geoană, Ponta. Nu insist asupra istoriei).

Ei bine, reticența asta e vie și funcționează și acum.

L-am auzit pe dl. Dragnea condamnând comunismul și mineriadele, l-am văzut retrăgându-i lui Ion Iliescu dreptul de a participa neinvitat la ședințele de partid, iar zilele astea promovează un cod de conduită al PSD care pare făcut în colaborare cu Monica Macovei. Lucruri necesare, dar nu neapărat pe agenda publică a momentului.

Dincolo de a pregăti PSD pentru viitor, Liviu Dragnea trebuie să administreze prezentul. Și nu îi iese prea bine.

L-am urmărit zilele trecute strivind cu mișcare scurtă din călcâi un primar PSD de comună care și-a înjurat printre scuipături o alegătoare.

Am aflat cu surprindere si indignare de cazul relatat in aceasta dimineata de intreaga presa. Ma refer la reactia total deplasata pe care a avut-o primarul social-democrat al comunei sucevene Cornu Luncii, Gheorghe Fron, care si-a permis sa injure si chiar sa scuipe o localnica in sediul primariei.

Un astfel de comportament nu va fi acceptat in PSD si in acest sens am solicitat presedintelui Organizatiei PSD Suceava, Catalin Nechifor, sa convoace de urgenta Biroul Permanent Judetean pentru a discuta posibilitatea excluderii din partid a domnului Gheorghe Fron.

Imi cer scuze fata de doamna Maria Tretiag pentru umilinta la care a fost supusa” – se arata intr-un comunicat de presa semnat de presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Acesta este PSD-ul meu, pare să spună președintele Dragnea. Nu tolerăm tâmpiți ostentativi și ciocoi. Aproape că îți vine să îl aplauzi. „Uite dom’le că se poate”.

NU! Gândacul acela de la Suceava era simplu de eliminat. Nu costa nimic. În marea poză a lucrurilor, să renunți la un primar dintr-o comună oarecare din Suceava nu e cine știe ce mare pierdere.

Discuția de zilele astea e despre Gabriel Oprea, un șantajist politic abil care și-a atins limita imposturii. Un domn care sfidează nu numai bunul simț ci chiar limitele democratice ale statului.

Acolo trebuie să fie Dragnea ferm. Dar nu e. E prudent-filozof, așa, și se eschivează ca un scrimeur.

Din cate l-am vazut pe domnul Oprea in ultima perioada stiu ca este un om de onoare. Intrebarea despre demisie trebuie adresata dlui Oprea, intrebarea despre daca va fi demis trebuie adresata dlui Victor Ponta.

Vom avea o discutie si in coalitie, in schimb nu vreau sa politizam foarte mult aceasta tragedie.

Cred ca au trecut foarte multe zile si nu s-au spus lucruri, cred ca aceasta a fost cea mai mare greseala.

Daca premierul considera ca domnul vicepremier trebue sa fie demis, are instrumentul politic.

Sunt de înțeles rezervele lui Dragnea. Teoria dominantă e că guvernul depinde de UNPR, iar Dragnea n-ar vrea să fie el cel care pune capăt guvernării PSD. Însă teoria asta e valabilă doar în anumite condiții. Iar condiția principală e ca Dragnea să fie un politician mic de Teleorman și nu liderul celui mai mare partid al țării.

Spun asta din mai multe motive. Primul e că nu e obligatoriu ca demisia încruntatului de la interne să ducă la demisia guvernului. A explicat Vlad aici, nu mai insist.

În al doilea rând, dependența de UNPR e valabilă doar într-o mică măsură. Acum e practic o minciună. PNL a cerut deja plecarea lui Oprea și e puțin probabil ca Oprea să aibă loc lângă PNL, în orice combinație politică din viitorul previzibil.

De fapt, tragedia de zilele astea este o șansă nesperată pentru partidele legitime să elimine substanța toxică reprezentată de partidul-fără-voturi al generalului.

Ce îl împiedică pe dl Dragnea să propună un pact onorabil PNL prin care ambele partide să se angajeze că nu vor mai sprijini formațiuni-fantomă ca UNPR la viitoarele alegeri? Un pact care poate fi lesne completat de o prevedere temporară care să presupună izolarea UNPR în parlament în legislatura asta. 

Ce îi oprește pe peneliști să accepte?

Argumentele sunt covârșitoare: PSD și PNL sunt de orientări ideologice diferite, fiecare acoperă altă parte a spectrului, sprijinirea unui vampir bugetar ca UNPR (incapabil să adune voturi, dar foarte competent la consumat resurse publice) e ilogică, dacă știi că nici cealaltă parte nu va face lucrul ăsta. UNPR e născut pentru trădare și necazuri. Cele două partide mari ar trebui să știe deja asta și să aleagă să scape de viitoarele dureri de cap.

Propunerea ar trebui să vină din partea lui Dragnea din mai multe motive. Primul ar fi ruperea de trecut pentru care pledează acum președintele PSD. Al doilea e că nu va fi un moment mai bun pentru o decizie inteligentă. Al treilea ar fi că în felul ăsta poate prezerva guvernarea măcar până în primăvară, ferind-o de asocierea cu un personaj pe care nimeni nu îl respectă cu adevărat.

Dl. Dragnea are zilele astea de partea lui bunăvoința temporară de care au parte mai toți oamenii aleși cu multe voturi. Dar asta expiră. Acum e momentul să își pună banii acolo unde îi e discursul, cum zice francezul. Chestiune de curaj și viziune pe termen lung.

Dacă vrea să convingă, nu e suficient să își radă jumătate de mustață. Din contră, așa riscă să pară doar inabil și meschin. Iar pe primarul ăla l-a dat afară degeaba, câtă vreme Oprea e încă important și sfidător.

dragnea