în Centru

Efectele furiei

Efectele furiei

Victor-Ponta-reuniunea-BPN-a-PSD-06.01.2014

Premierul și-a depus mandatul.

E o concluzie târzie a ultimelor alegeri. N-am niciun dubiu că oamenii din jurul lui au retrăit perioada dintre cele două tururi de scrutin în doar 12 ore, de aseară și până acum. S-au speriat. S-au speriat de Facebook, iar.

Dar, mai ales, s-au speriat de stradă.

Apropiații premierului care au fost aseară pe bulevardele Bucureștiului știu bine că nu era o manevră politică. Au recunoscut oamenii neimplicați. Au recunoscut furia. Au știut că e autentică. Chiar dacă nu au să recunoască asta în public.

Unii dintre ei, dintre oamenii premierului, avertizau că furia e ură. Nu era. Am fost acolo. Era frustrare și strigăt de luptă. Dar nu ură. Oamenii de aseară cereau dreptate nu răzbunare. 

E păcat că se termină așa. Putea să plece onorabil și fără să scoată din sărite atât de mulți oameni.

Mă gândesc cum va arăta background-ul tuturor știrilor care îl vor viza de acum încolo:

….fost premier al României, plecat din funcție după moartea a 33 de oameni

Cifra aceea se va schimba. L-am inclus acolo și pe acel polițist de care niciunul dintre noi nu a uitat.

Background-ul acela ar fi putut să sune altfel:

….fost premier al României, a demisionat după ce a pierdut alegerile prezidențiale. Este văzut ca un candidat viabil pentru următoarele alegeri

Nu cred că înțelege de ce pleacă. Pleacă pentru dublul discurs, pentru sfidare și pentru lipsă de respect. Pleacă pentru că mimează umilința, apoi rânjește și înjură. De asta pleacă.

Să fie clar, Victor Ponta nu e responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat la Colectiv.

Dar e responsabil pentru tolerarea unui sistem pe care odinioară îl denunța, e responsabil (și nu e singurul) pentru existența politică a lui Gabriel Oprea. E responsabil pentru cultivarea unui climat toxic în public. Nu știu dacă a făcut-o conștient. E irelevant.

De asta pleacă. Sper doar că s-au tras niște învățăminte.

Nu mai provocați oamenii. Nu le mai insultați inteligența. Se vor înfuria.

puniv

 

PS: Mi se pare fantastic să îl aud pe Victor Ponta plângându-se de „violența verbală”. El, zeul insultelor, cu consilierii lui care jignesc în stânga și-n dreapta se plânge de așa ceva. E ironic, probabil. Aș folosi alt cuvânt.