în Centru

Facebook legacy contact. Şi, dacă mor, tu cui rămâi?

Facebook legacy contact. Şi, dacă mor, tu cui rămâi?

Facebook s-a decis, într-un târziu, să rezolve problema moştenirii digitale. Cel puţin atât cât ţine de ei. Pe scurt, în setările contului poate fi trecut numele unei persoane care poate prelua controlul în cazul unui deces al posesorului.

„Executorul” digital va avea diverse drepturi, între care cel de a descărca conţinutul distribuit pe contul respectiv, de a răspunde solicitărilor de prietenie, sau de a schimba fotografia de profil. Foarte important: NU va putea să posteze în numele posesorului şi nici nu va putea să citească mesajele private.

Setarea arată cam aşa (via TNW)

Facebook-Legacy-Contact

S-a rezolvat o problemă, dar apar altele.  Dată fiind importanţa din ce în ce mai mare a moştenirii de pe reţelele sociale (de la fotografii de familie, până la, de ce nu, valoarea literară a posturilor), ce se întâmplă dacă moştenitorii din viaţa reală cer drepturi asemănătoare? Şi ce se întâmplă dacă nu se înţeleg între ei? Legal, nu e clarificat pe nicăieri. Ia nepoata contul de Twitter şi fraţii se aleg cu pozele de pe Facebook? Sau cum?

Şi mai e ceva. Facebook tinde să considere că spaţiul privat al deţinătorului contului nu trebuie invadat, chiar dacă respectivul nu mai e în viață. Ce ne facem însă dacă moştenitorii cred că accesul la mesajele private este esenţial pentru cine ştie ce afacere pământească? Vor merge în instanţă? Adio imagine cultivată cu grijă ani de-a rândul.

În orice caz, imaginea unui notar confuz încercând să se dumirească cum să împartă o avere digitală e cumva atrăgătoare.

Şi scary.

 

Comentarii

  1. […] Apropo de moarte, vouă cine vă moștenește contul de Facebook? Screenshot-ul este de pe blogul lui Teo Tiță, de aici. […]