în Centru

Maior. La cald

Maior. La cald

Șeful SRI a demisionat. Acum vine partea în care ne amuzăm. De urmărit în textele care se scriu acum enunțuri de tipul:

– George Maior a fost un excelent director de serviciu de informații. Partenerii noștri euro-atlantici și-au exprimat adesea aprecierea, blabla;

– A ținut SRI departe de politică;

– Are un viitor în PSD. Om serios, ardelean, profesionist, etc.

Și să vedem dacă pe lângă astea apar menționate și:

– A făcut presiuni asupra Curții Constituționale;

– A lansat o uriașă campanie pentru legea Big Brother, dând măsura forței de care dispune SRI în mediile politic și media;

– A admis că SRI are acoperiți în presă;

– A refuzat să excludă implicarea în PSD după alegeri, deși era încă șef de serviciu secret.

Asta e o grila sumară prin care pot fi interpretate reacțiile ce apar în orele astea.

În opinia mea, fostul șef al SRI a fost bun profesionist doar în măsura în care scandalurile pe mandatul său au fost mai puține decât cele din perioada lui Virgil Măgureanu, de exemplu.. Iar ca să măsurăm laudele menționate până la greață de martorii domnului Maior, vă propun să verificați când s-a plâns ultima oara CIA de colaborarea cu serviciul secret francez, indonezian, sau oricare altul.

În fapt, reforma serviciilor secrete românești nu a avut loc. Gesturile și vorbele domnilor Melescanu și Maior din ultimele câteva luni ne arată prea bine lucrul ăsta (ex: unul a candidat la președinție aproape fără să anunțe că urmează să o facă, altul se pregătea să devină premier fără să demisioneze în prealabil).

Vina, aici, îi aparține în bună parte fostului președinte Băsescu, care fie s-a făcut că nu vede, fie a profitat, fie n-a priceput ce se întâmplă acolo.

Fapt este că cele mai importante două servicii de informații românești nu au conducere stabilă în momentul ăsta. Poate e un bun moment pentru un restart. Eventual pentru o clarificare a atribuțiilor și o reducere a numărului total de big brothers inutili și aroganți.

 

 

Comentarii

 1. A. spune:

  Sorina Matei parcă a turbat! O fi purtând sutien cu steluţe?
  În rest, mă plictiseşte inclusiv imaginea de universitar pe care şi-o cultivă Maior (prin publicarea unor cărţulii despre agenţi dubli cu informaţii de tip Wikipedia sau prin studii şi prefeţe lemnoase despre „ameninţări asimetrice”, „factori geopolitici în noile contexte de securitate” etc.). S-avem pardon, din punctul ăsta de vedere MRU îi e de 10 ori superior.

   
  1. Teo spune:

   Nu stiu daca e superior dar, clar, e un pic mai modest