în Centru

Ministrul și groapa. Și minciuna prin omisiune

Ministrul și groapa. Și minciuna prin omisiune

Două zile mai târziu, Poliția Română decide că ar trebui să dea mai multe detalii despre accidentul în care un motociclist de la „rutieră” și-a pierdut viața.

Ce e de reținut din comunicatul de azi:

Polițistul era în dispozitivul unei coloane oficiale

Polițistul se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul Bucureşti, asigurând deplasarea în siguranță, a unei coloane oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic.

Coloana era a ministrului Oprea. Toate sursele indicau lucrul ăsta dar, până acum, MAI și Poliția s-au tot făcut că nu înțeleg întrebarea. 

Coloana oficială a viceprim–ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, de care demnitarul beneficia in condițiile legii, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – P-ța. Presei Libere – Arcul de Triumf – P-ța. Charles de Gaulle – P-ța. Victoriei – Bd. Uranus – Str. Știrbei Vodă…

De unde venea dl Oprea?

….dupa ce acesta participase la o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice.

Hop! Ce instituție? Nu știu de ce autorul comunicatului pare să creadă că introducerea cuvintelor „securitate și ordine națională” o să anuleze întrebări. Aceleași surse care mai sus spuneau că e vorba de ministrul Oprea spun că demnitarul venea de la un restaurant.

Euractiv, de exemplu, susține că are patru astfel de surse:

Patru surse au declarat că Oprea se deplasa de la un restaurant din Cotroceni către sediul Ministerului de Interne. O altă sursă consultată de EurActiv.ro a declarat că ministrul venea de la restaurant și mergea către casă. Groapa în care a căzut motociclistul se află pe Știrbei Vodă, pe segmentul dintre Splaiul Unirii și Calea Plevnei, foarte aproape de intersecția cu cea din urmă.

Am căutat pe site-ul ministerului de interne detalii despre agenda domnului Oprea în seara respectivă. NU există.

Așadar ce instituție, și, mai ales, cine i-au fost partenerii de discuție ministrului? Îmi pare rău să dezamăgesc vigilenții, dar agenda unui ministru trebuie să fie publică și întâlnirile lui cu un alt reprezentant al statului nu pot fi sub nicio formă secrete. Subiectul, da, poate fi. Întâlnirea nu. Până la urmă lucrează amândoi la stat nu joacă în filme cu spioni.

Textul continuă cu precizarea că ministrul a fost permanent informat și preocupat de soarta polițistului. Firesc. Nimic de comentat aici.

Se încheie cu un mesaj de solidaritate (al colegilor rămași în viață să îl servească pe dl Oprea) către familia decedatului.

Rămân întrebări fără răspuns.

  1. De unde venea și unde se ducea totuși ministrul? Martorii citați în presă vorbesc de un restaurant. Poate proba ministrul întâlnirea în vreun fel?
  2. Avea dreptul la asistența poliției rutiere? Nu e clar din ce spune Poliția Română.

Din saga ministrul și groapa nu înțelegem încă prea mare lucru iar polițiștii, dacă înțeleg, țin pentru ei. Ceea ce e oarecum bizar pentru niște domni care altminteri nu se fereau să înjure și să sfideze autoritatea publică în fața Palatului Cotroceni. Genul ăsta de curaj selectiv e cel puțin bizar.

Mai ales că e vorba de un coleg de-al lor. Până acum doar un lider de sindicat a îndrăznit să sugereze că e ceva în neregulă

„Se afla într-o coloană oficială, era deschizător, cel care a plecat în faţa coloanei pentru a gestiona traficul pe artera respectivă. Coloana oficială era a domnului viceprim-ministru Gabriel Oprea. Cei de la Brigada Rutieră trebuiau să ştie că la temperaturi de sub 10 grade nu se scoate motocicleta pe timp de ploaie. Nu se scoate motocicleta pentru că avem fenomenul de acvaplanare”.

În concluzie, comunicatul de azi al poliției nu face decât să confirme în parte detaliile apărute ieri după amiază dar nu lămurește mare lucru. În rest. omisiuni și speranțe de uitare.

ministru_2

 

(sursa foto)