în Centru

Nea Gică Spionul Competent și cei 92 de senatori degeaba

Nea Gică Spionul Competent și cei 92 de senatori degeaba

A photo posted by @jaunetom on

Azi, la Senat, a fost unul din momentele alea induioșătoare, în care puterea și opoziția și-au dat mâna pentru „interesul național”. Concret, senatorii prezenți (92 de capete furajate) au votat în unanimitate proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României.

Nimeni nu contestă utilitatea unui cadru legal care să țină seama de avansul tehnologic. Ceea ce este în neregulă cu acest proiect e dreptul pe care îl capătă SRI de a umbla prin calculatorul tău, fără niciun fel de mandat de la judecător.

Nea Gică Spionul Competent va putea, spre exemplu, să umble prin tableta amantei, ca să se asigure nu trădează. O să vadă, spre exemplu, detalii privind locul în care s-a aflat doamna. Sau headere de e-mail.

Dacă are preocupări mai complexe, nea Gică ar putea avea acces și la alte date. Log-uri din aplicația de e-banking, de exemplu. Fără a fi obligat să  răspundă în fața nimănui. Poate oricând să explice că era în căutare de viruși, troieni, stuxnet, etc.

În dezbaterile anterioare pe marginea proiectului, un domn general SRI dădea explicații de felul ăsta:

… este normal ca serviciile să poată avea acces oricând la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit în criminalitatea cibernetică fără ca utilizatorul lui să știe (din cauza unui virus). Dumbravă consideră că, dimpotrivă, apelul la decizia unui judecător nu este esențital, câtă vreme „dacă mergi cu computerul la depanat nu treci mai întâi pe la judecător ca să-i ceri avizul ca depanatorul să se uite în computerul tău

sursa

Da? E pentru binele vostru, nerecunoscătorilor!

Ceea ce continuă să mă mire este influența nefirească a serviciilor secrete asupra unor parlamentari, care sunt, teoretic, liberi să gândească cu propriul lor cap. Nici măcar unul dintre ei nu a votat împotrivă. Unul, acolo, cât să nu se poată spune că singurul partid din Senat e PSRI.  Au fost cu toții de acord să îi dea lui Nea Gică acces la computerul vostru.

Poate vă gândiți la asta când vin iar să ceară voturi. Întrebați-i de nea Gică. Pare să fie șeful lor și ei se grăbesc să îl servească mândri.

Senatul a fost cameră decizională. Legea merge la promulgare. Legea asta nu e un lucru „bine făcut”.