în Centru

Oficiul de propagandă autistă al Corinei Crețu

Oficiul de propagandă autistă al Corinei Crețu

Dacă e un capitol la care Uniunea Europeană suferă, atunci acela, cu siguranță, este cel al comunicării.

Complexitatea kafkiană a instituțiilor a făcut ca orice idee lăsată în libertate de Comisie, Parlament sau Consiliu să fie marcată de o prudență negociată și plicticoasă. De-a lungul timpului au fost documentate din plin limba de lemn și expresiile-capcană pentru jurnaliști și publicul larg deopotrivă.

Însă de la inabilitate și prudență până la propagandă penibilă e drum lung.

Dacă aveți curiozitatea, așa cum am avut-o eu, să vă uitați pe feed-urile de Facebook și Twitter ale Reprezentaței Comisiei Europene la București o să aveți exact revelația asta.

Să vedem însă ce face RCE:

Sub directa coordonare a Direcţiei Generale pentru Comunicare, reprezentăm Comisia Europeană în România şi asigurăm un flux eficient de informaţii între aceasta şi cetăţenii şi autorităţile României.

Viziunea noastră este aceea a unei Românii europene atât prin calitatea sa de stat membru, cât şi prin implicarea activă a cetăţenilor săi în construcţia europeană.

Misiunea noastră este de a contribui la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor şi politicilor acesteia, aducând informaţia europeană cât mai aproape de cetăţeni, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice.

O mai bună înțelegere a UE, da?

Să vedem ce înțelege RCE din înțelegerea asta.

Aș zice că RCE înțelege că există Corina Crețu  și mai nimic altceva. Corina Crețu are două calități majore: e Comisar  pentru politici regionale și e româncă.

Facebook

Din ultimele 10 postări ale Reprezentanței 5 sunt cu și despre Corina Crețu.

Corina Crețu lucrează, pozează și comunică. Mai ales comunică.

Comisie Europeană? Mofturi. Fără comisarul român probabil nici n-ar funcționa. Mai ales că zâmbește așa de frumos.

corina fb

Twitter

Need I say more?

corina twitte

 

Nano-tehnologie, energie, slujbe. Nimic nu îi scapă Corinei Crețu. În zeci și sute de tweet-uri care fac ca feed-ul @RCERomania să pară hăckuit de minionii fostei protejate a lui Ion Iliescu. Asta în condițiile în care comisarul român are propriul cont unde, firesc, își prezintă activitatea și pozele.

Mai departe. Veți spune că social media sunt frivole. Lucrurile serioase sunt pe site. Probabil aveți dreptate. Să vedem cum arată site-ul RCE azi:

cretu site

Oh!

N-aș vrea să fie greșit înțelese observațiile de mai sus. E foarte bine că dna Crețu comunică. Dacă ar fi să bănuiesc, aș zice că fosta purtătoare de cuvânt a lui Ion Iliescu își pregătește un viitor în politica națională în care, până la excursia prelungită de la Bruxelles, a fost o figură ștearsă, puțin relevantă. E foarte frumos și e dreptul ei să aibă ambiții.

Însă siluirea asta a unei instituții care ar trebui să traducă Europa într-o limbă accesibilă e neplăcută. Ăsta nu e PR. E viol simbolic după metode pe care PSD-ul le-a perfecționat încă de pe vremea când era PDSR.

Apoi, dincolo de asta, mi-e neclar cât de eficientă e propaganda asta. Nu am auzit prea mulți oameni dați pe spate de comunicarea RCE sau, for that matter, de prezența europeană a Corinei Crețu.

Dacă aș lucra la comunicarea domniei sale aș sfătui-o să dea niște interviuri oneste în loc să alimenteze cu forța toate canalele la care are acces. Dar nu cred că ar înțelege așa ceva.

Am întrebat la un moment dat pe Twitter care e relevanța pentru audiența românească a informației că doamna Crețu a fost în vizită la Westmeath. Încă mai aștept răspunsul.

Între timp, RCE comunică în continuare. Nimic pentru nimeni.