în Centru

Președintele administrator

Președintele administrator

iohannis

Președintele a ieșit un pic șifonat din consultările de săptămâna asta. Adevărat, nu la fel de șifonat ca administrația publică de sub el, mai ales acele componente ale ei desemnate să se ocupe de urmările incendiului de la Colectiv.

Avem de-a face cu un dezastru de percepție în privința răspunsului autorităților la criză. 

Dincolo de efectele imediate și tragice asupra pacienților și familiilor, societatea în ansamblu suferă de pe urma acestor nesiguranțe și a presupuselor bâlbe. Asta dă naștere și alimentează tot felul de teorii, care de care mai halucinantă. Ceea ce creează și mai mult haos.

Totul se suprapune peste senzația de improvizație pe care o lasă inevitabil guvernul interimar al dlui Câmpeanu.

E, probabil, momentul ca președintele să își amintească de una din prerogativele mai puțin folosite dar prevăzute expres în legea fundamentală.

Constituția României

ARTICOLUL 87

(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

Soluția asta poate da senzația de ordine și că există ceva luciditate în interiorul sistemului. E clar că, la nivel politic, avem un oarecare vid de putere. Am mai zis-o și zilele trecute. Uitați-vă la cât de tăcute sunt partidele, mai ales cele din coaliția încă la putere.

Insist că percepția este importantă. Nu la fel de importantă ca performanța, dar prima o poate afecta semnificativ pe a doua. Încrederea oamenilor în autorități e esențială.

A nu se înțelege de aici că propun un președinte-jucător. Ci doar un președinte prezent. Prezent acolo de unde ceilalți s-au retras. Un președinte administrator. Măcar în situații de criză

Nu e obligat să o facă dar nici să meargă în piață nu e obligat. Și totuși a promis că o face.

Nu era obligat să consulte societatea civilă și totuși a făcut-o.

Nu e obligat să existe și totuși se întâmplă.