în Centru

Președintele Imperfect și Regele Supapă

Președintele Imperfect și Regele Supapă

Prince Radu Elisabeta Palace 10 May 2011

Un sondaj publicat de Adevărul arată o scădere de aproximativ 10 procente a opțiunii pentru monarhie, în ultimele luni. Articolul sugerează că schimbarea poate fi explicată prin „Efectul Iohannis” – încrederea de care se bucură președintele ales a mutat atenția publicului de la Casa Regală, ca posibil actor politic activ.

Explicația e probabil corectă și arată că opțiunea monarhică e doar un simptom al exasperaților și pretențioșilor care s-au săturat să aștepte președintele perfect

Breaking: nu va fi niciun președinte perfect.  Niciunul. Omul providențial există doar în acțiuni specifice, pe perioade mici și, de obicei, grația divină e epuizată rapid.

Și atunci, care e rostul monarhiei? Alternativă? Am dubii. Politic, e improbabil să conteze prea mult, chiar dacă ar fi reinstaurată. Alternativă estetică? Cam scump.

Trec peste telenovela dinastică ce pune Casa Regală într-o situație cumva jenantă, îl ignor pe ridicolul Prins Pol și întreb doar atât: dacă mare parte din ultimii 25 de ani au fost dominați de o luptă inegală, neplăcută și aproape pierdută pentru abolirea privilegiilor dobândite în afara legii penale sau morale, de ce am vrea să acordăm unei familii oarecare, cea a lui Radu Duda, de exemplu, privilegii care nu mai pot fi luate înapoi decât foarte greu?

Nu ne ajung favorizații tranziției? Sau, mă rog, cum spunea un alt eșuat al istoriei recente, ai post tranziției ?

De fapt, monarhia română are rol de supapă pentru aceia dintre noi cărora le put propunerile de schimbare a sistemului politic (venite din zone de tip Monica Macovei, Uniți Salvăm, etc) și sunt mult prea leneși ca să caute variantele corecte în actualul peisaj politic, ideologic, etc.

Ar fi bine să rămână așa. E cea mai elegantă retragere din prezent la care familia regală putea spera.

(sursa foto)