în Centru

PSD, atâta poți?

PSD, atâta poți?

Premierul și non-președintele PSD își apără aproape disperat rolul de la guvern. Asta pe fondul cererilor tot mai vocale privind lămurirea situației sale bizare.

La partid a lăsat o perucă nereușită în locul său, iar Liviu Dragnea a observat foarte bine că locul este de fapt gol. De la guvern nu vrea să plece.

Și totuși, cu jumătate de gură așa, dl. Ponta lasă să se înțeleagă că există și posibilitatea de a se retrage. Într-unul din tradiționalele interviuri-periaj, pe care le dă când simte nevoia de confirmare necritică, Victor Ponta spune că ar pleca dacă în locul său va fi numit Călin Popescu Tăriceanu.

Logica premierului e corectă aici. Câtă vreme actuala majoritate se menține, șeful guvernului trebuie să provină din rândurile ei. O forțare a voinței majorității, deși permisă de Constituție (precedent stabilit în legislaturile anterioare), nu e chiar cel mai democratic lucru.

Mirarea mea vine din numele aruncat de dl. Ponta. „Elegantul” domn Tăriceanu e căpitanul crizei. Cel care observa zglobiu că economia duduie, în timp ce se prăbușea totul în jurul lui. Și al nostru. Tot Tăriceanu este adeptul creșterii economice pe deficit. Chiar n-am învățat nimic din criza grecească?

Ar mai fi multe de spus despre domnia sa, dar nu mi-am propus să îi fac un profil.  Aș mai remarca doar că nu are totuși coafura doamnei P, ceea ce îi invalidează probabil definitiv candidatura la succesiunea lui Ponta la guvern.

Nominalizându-l pe Tăriceanu (fie și în batjocură așa), Ponta își exprimă fără rezerve neîncrederea în propriul partid. Ce înțelegem de aici e că politica de resurse umane a  „celui mai mare partid al țării” e atât de ineficientă încât nu poate produce un alt premier.

După logica actualului prim-ministru, PSD ar trebui să se închidă și să lase locul altora. Firește, nu e cazul de așa ceva, însă, dacă aș fi pesedist, aș fi ușor ofensat de declarațiile șefului.

De fapt, ceea ce propune Ponta în ultimele zile e un contract de comodat pentru partid și guvern care pleacă de la premisa că doar Ponta poate ocupa funcțiile executive și de decizie politică. Inclusiv prin drone  ca doamna P sau dl. Tăriceanu.

În momentul ăsta PSD arată ca Bounty înainte de revoltă. Rămâne de văzut cine va lăsa pe cine în mijlocul oceanului.

Cert e că, văzută din afară, poza are așa o nuanță de ridicol care ar trebui să deranjeze un pic pesediștii a căror rațiune a rămas intactă. Câți or mai fi.