în Centru

Să respirăm un pic (update)

Să respirăm un pic (update)

Actualizare (după ieșirea reprezentanților societății civile de la Cotroceni)

Nicușor Dan pare să fi învățat să vorbească în public. Mai ratează funcții, dar e o schimbare.

Sorin Ioniță a spus destul de clar că UNPR e un partid nefrecventabil de securiști. Reconfortant să auzi asta pe toate televiziunile.

Președintele merge în piață. Uite că nu scriam degeaba marți seara :)

Liviu Mihaiu  vrea think-tank prezidențial. Eu zic ca există și ăla e parlamentul. Să-l folosim. Sau să convocăm constituanta. Și el îi dă cu serviciile secrete. Fonduri europene, blabla.

„Să facem partide noi”. Albă ca Zapada strikes back!

Un student zice că a solicitat să nu se facă compromisuri. Da, sigur, toți vrem asta. Dar cum să facem asta e mai puțin clar. Compromisurile mele nu-s ale lui și invers.

Cristina Guseth vorbește despre legi electorale și acces la media pentru politicieni la început de carieră. Adaugă și câteva chestiuni juridice.

Cineva de la Inițiativa România vrea platforme la președinție (aceeași logică cu think-tankul). Băi, oameni buni, președinția e doar o parte din sistem. Iohannis nu e rege benevolent. E doar președinte. Tot internetul e platformă. Piața e platformă. Parcă văd url-ul: dezbateri.presidency.ro. Meh!

Tudor Benga, prieten al prietenilor săi, patetic și coerent. Îmi place de el.

Transmisiunea se întrerupe și televiziunile marchează un mic autogol. Au relatat in extenso protestele, nu fac follow-up. Minunat!

Revine live-ul. De data asta e președintele.

„Este nevoie de o schimbare complexă!”. E ceva cu Iohannis și cuvântul „complex”.

Iohannis pare să creadă că liderii de partide au înțeles. E politicos, cred.

„Merg în Piață”. E Cuza și Carol I în același timp.

„Nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru”. Sunt prudenți, dl președinte, nu au înțeles. Doar prudenți.

„Nu e suficient un nume (de premier)”. Amin!

Concluzia: majoritatea liderilor politici sunt dispuși să discute despre anticipate și guvern tehnocrat. Exact ce spuneam mai sus. Prudență.

Continuă consultările. „E posibil să avem o concluzie la sfârșitul săptămânii viitoare”.

My take: Președintele joacă tactic. Temporizează. Nu a lăsat să se vadă mare lucru din intențiile sale în afara de o oarecare deschidere. Ziua se încheie nelămurit, dar fără ca tensiunea să crească. Din contră.

Textul inițial

Văd un soi de nervi care tot cresc pornind de la consultările de la Cotroceni cu societatea civilă.

Câteva lucruri:

1) nu încape toata piața în palat

2) lista celor care au ajuns acolo e decentă. perfectă nu ar putea fi. pur și simplu nu poți mulțumi pe toată lumea

3) uitați-vă pe cv-urile lor. cei mai mulți au făcut deja lucruri bune pentru societate. în cazul unora, lucruri incredibil de bune

4) da, e cel puțin unul pe lista aia care n-ar trebui să ridice privirea din pământ, dar cred că poate fi tolerat. poate ar fi bine să nu îl mai tolerați în adunările voastre, să nu îi mai distribuiți opiniile și să nu mai donați când vă cere bani. atunci o să dispară și de la întâlnirile astea. până atunci și el e societate civilă.

5) am văzut supărări legate de consilieri, de tăcere, de acțiune insuficientă, etc. totuși, iohannis s-a comportat decent și, mai ales, în concordanță cu constituția, în criza asta. până acum. da, putea mai bine. dar vedeți altă structură de putere căreia să îi acordați măcar o încredere sceptică, așa?

6) fostul președinte îi reproșa consultările astea actualului. aș zice că, așa inabil cum a făcut-o, iohannis a contribuit la transformarea sentimentului de furie într-unul de debate. e mare lucru

7) face iohannis suficient? nu știm. o să înțelegem în momentul în care vom ști nominalizarea pentru premier și mandatul pe care acesta îl va avea

8) poate e nevoie doar de un guvern decent sau poate e nevoie de mai mult (o schimbare constituțională sau măcar a legii electorale). o să vedem.

Dar, repet, asa inabil cum e, iohannis nu s-a comportat rău. gesturile făcute la emoție sunt la fel de periculoase ca inacțiunea.

Hai sa respirăm un pic

PS: o să actualizez post-ul ăsta, dacă e cazul, după consultări